- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić o situaciji sa gasom: Počeli smo da trošimo rezerve

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda "Gazela" za transport ruskog gasa u EU
Kompresorska stanica gasovoda Gazela za transport ruskog gasa u EU  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Srbija je počela da troši rezerve gasa jer ugovorene količine na dnevnom nivou nisu dovoljne da podmire sve naše potrebe, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa premijerima Austrije Karlom Nehamerom i Mađarske Viktorom Orbanom.
Srećom, zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom, naše rezerve gasa bile su 671 milion kubika, a sada su 650 miliona kubika, kaže Vučić i dodaje da je postignut dogovor sa „Bulgar gasom“, odakle će doći nove količine gasa.
On se zahvalio Mađarskoj na saradnji u vezi sa snabdevanjem gasom i rekao da „zahvaljujući Mađarskoj možemo da prezimimo“.
Vučić je objasnio da, kada je struja u pitanju, zahvaljujući elektranama na gas (Panonske elektrane, TE-TO Novi Sad i Pančevo) imamo dovoljno struje i moći ćemo da „preživimo zimu“, dok je ne bismo imali dovoljno iz drugih izvora energije kao što su ugalj, hidroenergija i obnovljivi izvori.
„Ja sam po prirodi više pesimista nego realista, ali ovoga puta želim da kažem da smo se dobro pripremili. Cena gasa je otišla četiri, pet puta na gore u proteklih devet dana. Cena je bila 240 dolara, jutros je 1.550. Mi smo kupovali jeftinije, a sada kad svi počnu da troše rezerve, tako će cena gasa i struje ići naviše. Mi i dalje držimo izrazitu cenu struje i gasa za domaćinstva i to je naš način da pomognemo ljudima i firmama“, rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala