- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington: Rusija odgovorna za raketni incident u Poljskoj – bez obzira na rezultate istrage

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju Rusiju odgovornom za raketni incident u Poljskoj, bez obzira na rezultate istrage, izjavila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.
„Kakvi god da budu konačni zaključci, jasno je da je krajnja odgovorna strana za ovaj tragični incident Rusija, koja je ispalila na Ukrajinu rakete specijalno predviđene da pogode civilnu infrastrukturu. Ukrajina je imala i ima pravo na samoodbranu“, istakla je Votsonova.
Prema njenim rečima, Bela kuća „ima puno poverenje“ u tekuću istragu Varšave o ovom incidentu i ne namerava da istrčava pred rudu, dajući procene pre nego što se prikupe sve potrebne informacije.
„Nismo videli ništa što bi bilo u suprotnosti sa preliminarnom procenom predsednika Dude da je ova eksplozija najverovatnije posledica ukrajinske protivvazdušne rakete koja je, nažalost, pala u Poljskoj. Nastavićemo da transparentno procenjujemo događaje i delićemo sve nove informacije kako budu dolazile“, objasnila je portparolka.
Istovremeno, američka kongresmenka Mardžori Tejlor Grin optužila je ukrajinsku vojsku za raketni udar na Poljsku i smrt civila.
„Raketni napad usled kojeg su poginule dve nevine osobe u Poljskoj najverovatnije je izvela PVO Ukrajine. Moramo da prestanemo da dozvoljavamo ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da traži novac i oružje od američkih poreskih obveznika dok pokušava da nas uvuče u treći svetski rat. Novca za Ukrajinu više nema. Došlo je vreme da se taj sukob okonča i da se traži mir“, napisala je ona na Tviteru.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namernih dejstava.
Italijanska premijerka Đorđa Meloni - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SVET
Italijanska premijerka: Rusija je u svakom slučaju kriva za incident u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala