- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski vicepremijer: Govor predsednika MOK-a na G20 ─ dvorstruka igra

© AFP 2023 / JACK GUEZPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Poziv predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da podrži političku neutralnost sporta je manifestacija dvostruke igre, ova izjava je daleko od istine, smatra vicepremijer Rusije Dmitrij Černišenko.
„Izjave Tomasa Baha na G20 da međunarodni sport ne treba da postane sredstvo za postizanje političkih ciljeva su daleko od istine. Pre manje od godinu dana su zahvaljujući Bahu i drugim funkcionerima ruske sportiste suspendovali sa svih mogućih međunarodnih takmičenja, a paraolimpijcima nije dozvoljeno da idu na Paraolimpijadu u Peking, kada je većina već stigla u Kinu na trening. Ruska retorika iz Bahovih usta nije iznenadno uviđanje, prema njegovim zakulisnim radnjama međunarodne federacije prepravljaju svoje povelje, stvarajući presedane za kasnije isključivanje ruskih sportskih federacija iz svojih redova“, rekao je Černišenko.

„Bahov govor na G20 su dvostruka igra i banalan pokušaj da se prikriju politički motivisani koraci MOK-a. Dokaz toga je odsustvo bilo kakvog konkretnog predloga MOK-a u deklaraciji grupe G20“, dodao je ruski zvaničnik.

Bah je ranije u obraćanju učesnicima samita G20 na Baliju pozvao lidere zemalja da podrže političku neutralnost sporta. On je dodao da bi na Olimpijadi trebalo da učestvuju sportisti zemalja koje se nalaze u sukobu.
MOK je nakon zaoštravanja situacije u Ukrajini krajem februara preporučio međunarodnim sportskim federacijama da ne dozvole ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na svojim takmičenjima. U svojim nedavnim govorima Bah je više puta pozivao na smanjenje politizacije sporta.
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
SPORT
Licemerje nezapamćenog nivoa – govore o inkluziji, a i dalje zabranjuju Ruse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala