- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poništeni izbori u Berlinu koji su održani prošle godine

© AP Photo / Markus SchreiberGlasanje na izborima za nemački Bundestag
Glasanje na izborima za nemački Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Lokalni izbori u Berlinu, održani u septembru prošle godine, biće ponovljeni zbog haosa koji je na njima vladao, odlučio je Ustavni sud Nemačke.
Izbori za gradsku skupštinu Berlina i opštinska tela proglašeni su nevažećim zbog velikog broja nepravilnosti, kao što su manjak glasačkih kutija i listića, dugo čekanje na glasanje, pa čak i glasanje pošto su neka biračka mesta zatvorena i moraće da budu ponovljeni u roku od 90 dana, najverovatnije 12. februara, preneli su mediji.
Građani Berlina tada su glasali i za Bundestag, ali će biti ponovljeni samo izbori za lokalne organe vlasti.
Odluka suda doneta je posle brojnih žalbi partija, ali i berlinske izborne komisije.
Predsednica Ustavnog suda Ludgera Selting objasnila je da je odluka doneta zbog prevelikog broja neregularnosti i teških propusta. Ona je kazala da su na izborima vladali haotični uslovi.
Ukazala je da su birači glasali i nakon što su već objavljeni prvi preliminarni rezultati.
Ovo nije prvi put u istoriji Nemačke da je sud neke izbore proglasio nevažećim. To je bio slučaj i 1991, kada je sud odlučio da se izbori moraju ponoviti zbog proceduralnih grešaka.
Ponavljanje izbora biće problem po gradonačelnicu Berlina iz redova SPD-a Francisku Gifej. Tokom predizborne kampanje Gifej se zalagala za koaliciju sa FDP i Zelenima, ali je posle izbora formirala vlast sa Zelenima i Levicom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala