Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Podla igra Prištine: Puštaju balone da su spremni za dogovor, a spremaju sukob na severu Kosova

© Sputnik / Teodor AnastasijevićJarinje
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Kompromisno rešenje se uvek može postići, ali Priština ne pokazuje nikakvu volju ni zainteresovanost da se dođe do bilo kakvog rešenja za registarske tablice.
Ovo za Sputnjik kaže predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, povodom nekih medijskih spekulacija da je navodno blizu nekakav dogovor koji bi okončao krizu na severu Kosova i Metohije.
Drecun, sasvim suprotno tim navodima, ističe da Priština čini sve da izazove sukobe na severu Kosova i Metohije.
„Oni žele da realizuju jednostranu odluku što je za srpski narod i zvanični Beograd apsolutno neprihvatljivo. Čini mi se da je Priština namerena da izazove sukobe na severu Kosova i Metohije zbog registarskih tablica, a da za to bude optužen srpski narod i njegovi izabrani politički predstavnici“, rekao nam je Drecun.
Kada su u pitanju „non pejperi“, koji ovih dana dolaze iz albanskih medija, Drecun smatra da se time pokušava nametnuti Beogradu da prizna lažnu državu Kosovo.
„Svako ko pokušava da natera Beograd da na bilo koji način, de jure ili de fakto, prizna lažnu državu Kosovo i da se ne protivi njenom članstvu u Ujedinjenim nacijama i da takve predloge vezuje za formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema registarskih tablica, on destabilizuje situaciju i ohrabruje Aljbina Kurtija i privremene institucije u Prištini da nastave sa jednostranim potezima. To je nešto što je evidentno”, kaže Drecun.
On napominje da se sa ovakvim stavovima ne sme izlaziti u javnost jer se zna da su oni unapred neprihvatljivi za Beograd.
„Priština odmah izlazi sa stavovima da je to za nju prihvatljivo što i jeste jer se oni zalažu za to da se čitav dijalog preusmeri u pravcu da Beograd prizna lažnu državu Kosovo i da Priština ne dobije nikakve sankcije zbog nesprovođenja ranije prihvaćenih dogovora. Odgovornost onih koji izlaze sa takvim predlozima, non pejperima i ostalim idejama je podjednaka kao i odgovornost Prištine za destabilizaciju na KiM, posebno na severu“, zaključio je Drecun.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SRBIJA
Nadam se da je to lažna vest: Brnabićeva šokirana idejom da se ZSO ugradi u francusko-nemački plan
Logo Zajednice srpskih opština - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
SRBIJA
Novi albanski „balon“: Devet tačaka do ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala