- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: U NATO ne žele da na čelo saveza dođe kandidat poreklom iz SSSR da ne bi provocirali Rusiju

© AP Photo / Bernat ArmangueGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Trka za naslednika Jensa Stoltenberga na mestu šefa NATO još nije počela ali se o potencijalnim kandidatima već govori, a britanski „Fajnenšel tajms“ piše da Litvanija namerava da predloži premijera zemlje Ingrid Šimonite za tu dužnost. Neke članice, međutim, smatraju da na čelu ne treba da bude neko poreklom iz SSSR kako ne bi naljutili Rusiju.
Kako se navodi u članku, deo država-članica se protivi imenovanju za generalnog sekretara nekoga ko se rodio u Sovjetskom Savezu jer bi to, prema njihovom mišljenju, mogla da bude provokacija prema Rusiji.
„Litvanija je decenijama zauzimala izuzetno oštru poziciju prema Rusiji“, napominje se u članku.
Takođe se navodi da na Stoltenbergovo mesto pretenduju i bivši poljski premijer Donald Tusk, bivši italijanski premijer Mario Dragi i aktuelni premijer Španije Pedro Sančes.
U Moskvi su u više navrata isticali da je Zapad orijentisan na konfrontaciju i ekspanziju na postsovjetskom prostoru prijemom novih članica i destabilizacijom granica.
Podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je trebalo da ode sa te pozicije 1. oktobra, ali su u martu lideri zemalja Alijanse doneli odluku da mu se produži mandat do 30. septembra 2023. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala