- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Kijev noću - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski: Deset miliona Ukrajinaca ostalo bez struje

Pratite nas
U toku je 265. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Magazin „Politiko“ piše da Stejt department već sprema teren za moguće pregovore Moskve i Kijeva. Međutim, glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni izjavio je da oni ne prihvataju nikakve pregovore, sve dok se „Rusija ne povuče sa svih zauzetih teritorija“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 15.11.2022
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je oko 10 miliona Ukrajinaca ostalo bez električne energije nakon intenzivnih raketnih napada na objekte energetske infrastrukture.
„U mnogim gradovima i oblastima naše zemlje ponovo su na snazi vanredna isključenja struje. Oko deset miliona Ukrajinaca je bez struje. Najviše u Harkovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj i Lavovskoj oblasti“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu.
19:58 15.11.2022
Ruski PVO sistem oborio je raketu „Točka U“ u Belgorodskoj oblasti. Od povrede gelerom preminuo je jedan muškarac, a žena je ranjena, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Prema njegovim rečima, na licu mesta su hitne službe.
„Takođe, u Grajvoronskom gradskom okrugu PVO je oborio jednu raketu. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava i štete“, dodao je Gladkov.
19:50 15.11.2022
19:16 15.11.2022
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je raspoređivanje misije EU za obuku ukrajinskih vojnika, ali je naglasio da je Alijansa već obučila „desetine hiljada“ ukrajinskih vojnika.
„Podržavam saradnju u različitim formatima kako bi se Ukrajini pružilo više mogućnosti za obuku. Pozdravljam napore EU, oni će upotpuniti napore saveznika NATO-a koji traju već nekoliko godina. Saveznici su pojačali ovaj rad nakon invazije na Ukrajinu... Desetine hiljada ukrajinskih vojnika već je prošlo obuku NATO-a, što je Ukrajini omogućilo da pruži otpor...“, rekao je Stoltenberg pre sastanka ministara odbrane zemalja EU u Briselu.
Ministri spoljnih poslova i odbrane EU ranije su zvanično pokrenuli misiju za obuku 15 hiljada ukrajinskih vojnika. Očekuje se da će misija trajati dve godine.
19:05 15.11.2022
Sjedinjene Američke Države nastaviće da šalju Ukrajini vojnu pomoć, uključujući PVO sisteme, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
„SAD i saveznici nastaviće da Kijevu šalju ono što je neophodno za samoodbranu, uključujući PVO sisteme. Bićemo uz Ukrajinu koliko je potrebno“, istakao je on.
Saliven je takođe naglasio da Vašington osuđuje raketne napade na Ukrajinu.
19:00 15.11.2022
18:52 15.11.2022
U celoj Ukrajini je tokom dana ispaljeno više od 90 raketa, oštećeno je 15 objekata energetske infrastrukture u različitim regionima, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.
„Na teritoriju Ukrajine ispaljeno je više od 90 raketa... bilo je pogodaka, oštećeno je oko 15 energetskih objekata, 15 objekata u različitim oblastima. Zbog toga sada imamo restrikcije struje u sledećim oblastima i gradovima: u gradu Kijevu, Vinickoj oblasti, Volinskoj oblasti, Donjeckoj, Dnjepropetrovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Lavovskoj, Poltavskoj, Rovnjenskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj, Harkovskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Černoveckoj i Černigovskoj oblasti“, rekao je Timošenko u komentaru za lokalne televizije.
18:07 15.11.2022
Cela Harkovska oblast je bez struje, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov.
17:51 15.11.2022
17:47 15.11.2022
Zbog problema sa strujom u Ukrajini kasni jedan broj putničkih vozova. Kašnjenja su od pola sata do 40 minuta, saopštila je kompanija Ukrajinske železnice.
Kako javlja ukrajinska novinska agencija UNIAN, u prekidu je i rad kijevskog metroa.
17:37 15.11.2022
Vlasti Lavova saopštile su da je u ovom trenutku 80 odsto grada bez struje, nema grejanja i tople vode, a ne saobraća ni električni transport.
17:35 15.11.2022
U Pragu su iscrpljene sve mogućnosti za potencijalni dalji smeštaj izbeglica iz Ukrajine, saopštio je gradonačelnik češke prestonice Zdenek Gžib.
„Danas je održan sastanak Saveta bezbednosti Praga na kome se razgovaralo o situaciji sa smeštajem izbeglica iz Ukrajine u gradu i mogućem prijemu novih. Članovi Saveta bezbednosti došli su do zaključka da su sve mogućnosti za potencijalni dalji prihvat ukrajinskih izbeglica u gradu već iscrpljene. S tim u vezi ponovo smo se obratili vladi i, konkreno, premijeru Petru Fijalu sa zahtevom da se organizuje ravnomeran raspored izbeglica u svim regionima republike“, napisao je gradonačelnik na Tviteru.
Ranije je prvi potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan rekao da je Češka od 24. februara ove godine primila oko pola miliona ukrajinskih izbeglica. Istovremeno, prema izjavama rukovodstva Praga, petina svih izbeglica stigla je u prestonicu zemlje gde je smeštena.
17:29 15.11.2022
U Ukrajini su zabeleženi značajni prekidi u radu interneta posle raketnih napada, sledi iz podataka servisa „Netbloks“.
17:20 15.11.2022
Oružane snage Ukrajine gađale su grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti.
Poginule su dve osobe, tri su ranjene, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
17:16 15.11.2022
Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Odesi i Nikolajevskoj oblasti na jugu Ukrajine.
17:12 15.11.2022
Ukrajinski mobilni operater „Kijevstar“ saopštio je o prekidima zbog nestanka struje nakon raketnih napada širom zemlje.
„Povremeno može doći do prekida u komunikacijama zbog granatiranja i nestanka struje“, naveo je operater na Tviteru.
17:03 15.11.2022
U utorak je na teritoriji Ukrajine izvršeno 85 raketnih napada, uglavnom na objekte energetske infrastrukture, a očekuje se još oko 20, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na svom Telegramu.
On je dodao da je zbog napada prekinuto snabdevanje strujom u mnogim gradovima.
16:46 15.11.2022
Kabinet Zelenskog: Situacija u Ukrajini kritična
Situacija u Ukrajini je nakon novih raketnih udara na objekte energetske infrastrukture kritična, izjavio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko.
„Izveden je još jedan planirani napad na objekte energetske infrastrukture. Situacija je kritična. Najviše su pogođeni centar i sever zemlje. Situacija u glavnom gradu je izuzetno teška, uvode se specijalni rasporedi vanrednog isključenja“, napisao je Timošenko na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, „Ukrenergo“ je prinuđen da počne sa vanrednim isključenjima struje radi balansiranja energetskog sistema i sprečavanja havarije.
16:36 15.11.2022
Trenutna situacija sa strujom u Kijevu.
16:31 15.11.2022
Borci „Vagnera“ otkrili ukrajinske pešadince kod Arjomovska
Borci grupe „Vagner“ su uz pomoć vazdušnog izviđanja otkrili koncentrisanje ukrajinske pešadije kod Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) i granatama uništili njihove položaje, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta.
On je objasnio da su borci gađali neprijateljske položaje iz protivtenkovskog bacača granata.
Jedan od boraca ove grupe rekao je da su glavni ciljevi na periferiji Artjomovska industrijska zona i teritorije uz grad.
Pripadnici grupe „Vagner“ su u ponedeljak prilikom pokušaja protivnapada ukrajinskih snaga kod Artjomovska uništili tenk sa stranom posadom. „Vagnerovci“ su ranije počeli da prebacuju dodatne snage prema Artjomovsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala