- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Rezolucija UN o reparacijama Ukrajini nema pravnu snagu

© AFP 2023 / ED JONESGeneralna skupština UN
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Rezolucija UN o reparacijama Ukrajini nema pravnu snagu, zemlje koje su je podržale mogu da se sakrivaju iza ovog dokumenta kao iza smokvinog lista, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„Očigledno je da, ako ovaj dokument i bude imao neke posledice, to će biti apsolutno... neubedljive odluke na nacionalnom nivou, gde će se iza ove rezolucije kriti kao iza smokvinog lista i ništa više. Sa pravnog stanovišta ona nikome ništa ne daje“, rekao je Poljanski za televiziju „Rusija 24“.
Poljanski je naglasio da je rezoluciju podržalo manje od polovine članica UN.
„Ovo dodatno dovodi u pitanje avanturu koja je prvobitno bila nezakonita, a sada je već jasno da je daleko od konsenzusa na međunarodnom nivou“, konstatovao je on.
Prema rečima diplomate, takvi dokumenti podrivaju autoritet UN.
„Ako neka organizacija donosi neusaglašene, protivrečne odluke koje samo dele međunarodnu zajednicu, a ne ujedinjuju je za dobra dela, onda, naravno, to ne doprinosi jačanju autoriteta organizacije“, zaključio je Poljanski.
Poljanski je dodao da bi zemlje koje su stradavale od vekovnog ropstva i krađe prirodnih resursa trebalo da zahtevaju reparacije od zapadnih država.
Prema njegovim rečima, Rusija je insistirala na debati, dok su zapadne države pokušavale da se udalje od njih, pretvarajući se da je dovoljno da se dokument usvoji. Razgovori su trajali pola dana.
„Naravno, zamerke koje su zapadne zemlje čule bile su im apsolutno neprijatne, jer su svi govorili da je nemoguće dati prioritet jednoj kriznoj situaciji, a da trenutno u svetu sa različitim intenzitetom besni oko 30 sukoba. Ukrajinski sukob je samo jedan od njih“, objasnio je on.
„Druga stvar koja je zamerena našim bivšim zapadnim partnerima je da ako govorite o reparacijama, o nekoj nadoknadi, onda ne bi vi trebalo da tražite reparacije, već one zemlje koje su stradale od vekovnog ropstva, od kolonijalizma, od pljačke prirodnih resursa, od embarga i tako dalje... Zemlje u razvoju uglavnom su se koncentrisale na njih, pokazujući time da ne podržavaju takve pohode“, naglasio je Poljanski.
Generalna skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu. Rezoluciju su podržala 94 člana organizacije, 14 je bilo protiv, a predstavnici još 73 zemlje su bili uzdržani.
UN - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Zapad pokušava da prisvoji rusku imovinu preko Generalne skupštine UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala