- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

G20: Lideri Kine, Francuske i Indije pozivaju na prekid vatre u Ukrajini i početak pregovora

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaSamit G20 na Baliju - predsednik Kine Si Đinping stiže na samit
Samit G20 na Baliju - predsednik Kine Si Đinping stiže na samit - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom sastanka na marginama samita G20 na Baliju pozvali su na prekid vatre u Ukrajini i obnavljanje mirovnih pregovora. Premijer Indije Narendra Modi takođe je pozvao da se sukob reši diplomatskim putem.

„Potrebno je prekinuti vatru, zaustaviti rat i započeti mirovne pregovore“, rekao je Si Đinping, prenela je Kineska centralna televizija.

Kako je precizirao, stav Kine o Ukrajini se neće promeniti.
„Međunarodna zajednica treba da stvori uslove za mirovni proces, a Peking će nastaviti da ulaže konstruktivne napore“, poručio je kineski lider, dodajući da kineske vlasti nameravaju da doprinesu rešavanju ukrajinskog pitanja „svojim metodama“.
Prema saopštenju Kineske centralne televizije, Makron je tokom sastanka naglasio da je francuska strana, zajedno sa Pekingom, spremna da „doprinese mirnom globalnom razvoju“.
Na otvaranju samita G20 u Indoneziji i premijer Indije Narendra Modi osvrnuo se na sukob u Ukrajini i pozvao da se krene putem diplomatije.

„Više puta sam govorio da moramo da pronađemo način da se vratimo na put prekida vatre i diplomatije u Ukrajini. U proteklom veku Drugi svetski rat je naneo ogromnu štetu planetu. Nakon toga su tadašnji lideri uložili ozbiljne napore kako bi krenuli putem mira. Sada je red na nas“, rekao je Modi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Indije.

Kako je dodao, primarni zadatak je da se pokaže kolektivna odlučnost da se osiguraju mir, harmonija i bezbednost na planeti.
Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite. Samit će trajati do 16. novembra.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
RUSIJA
Kremlj objasnio zašto Putin ne učestvuje na samitu G20
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala