- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Ekskluzivno iz Brazila: Podeljenu zemlju između Lulinih i Bolsonarovih mogu da „pomire“ Nejmar i ekipa

© AFP 2023 / VINCENZO PINTOBrazil, Svetsko prvenstvo
Brazil, Svetsko prvenstvo - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Tačno osam dana ostalo je do premijere reprezentacije Srbije na Mundijalu u Kataru i velikog derbija sa Brazilom, jednim od najvećih favorita na turniru. Žreb nije imao milosti prema Piksijevom timu, smestio je „Orlove“ u tešku grupu, a kako nas vide prvi rivali na Mundijalu pitali smo Rodriga Oliveiru, jednog od najpoznatijih brazilskih novinara.
Reporter „Radija Gauča“ i novinar dnevnog lista „Zero Ora“ zaputio se ka Kataru odakle će izveštavati zemljake u narednih mesec dana o svim dešavanjima u vezi sa brazilskim nacionalni tim.
Ipak, odvojio je i vreme da za Sputnjik sport prenese očekivanja, kako iz svoje zemlje, tako i od našeg tima koji, evidentno, poznaje do tančina.
Šta misliš o srpskoj reprezentaciji?
Verujem da će Srbija biti težak rival za Brazil. Otkako je Dragan Stojković preuzeo ekipu, Srbija se dosta popravila, pobedila Portugaliju u kvalifikacijama i trijumfovala u Ligi nacija. Srbija ima posebno dobar napad. Mi ovde u Brazilu smo uvereni da smo veliki favoriti na šampionatu, ali sam siguran da da nam neće biti lako u grupnoj fazi. Videli smo snagu Srbije u mečevima sa Švedskom i Norveškom, koje se nisu plasirale u Katar, ali nisu slabi protivnici. Mislim da je Srbija kandidat da bude prijatno iznenađenje na ovom Mundijalu.
© Foto : FSSDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Koga vidiš kao glavnu opasnost u našem timu?
– Napad. Malo je timova na svetu koji imaju u napadu tako kvalitetne igrače kao što su Vlahović ili Tadić. Mitrović i Jović su takođe dobri golgeteri. Mislim da Stojković ima dobre opcije u napadu. Primer toga je podatak da je Srbija dala šest golova na poslednje dve utakmice sa Švedskom i Norveškom.
Misliš li da srpski tim ima neku slabu tačku?
– Mislim da je Srbija ofanzivan tim sa sjajnim napadom. Zato, protiv jačih ekipa bi moglo da bude više prostora u odbrani. Sergej Milinković-Savić nije u najboljoj formi i videćemo kako će vezni red uspevati da zaštiti odbranu. Mislim da Srbija mora da povede računa o odbrani, posebno protiv Brazila koji ima dosta dobrih napadača.
Koji je glavni adut Brazila u utakmici sa Srbijom?
– Takođe napad. Najbolja stvar za Brazil je da ovog puta ne zavisi sve samo od Nejmara kao u Rusiji. Ako ga budete zaustavili dobro, tu su Ričarlison, Rafinja ili Vinisijus Žunior. Tim je dobro vođen od strane selektora Titea.
© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaDušan Tadić i Nejmar
Dušan Tadić i Nejmar - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Koji rezultat očekuješ na premijeri?
– Brazil je sigurno favorit i nadam se da će pobediti u sve tri utakmice u grupnoj fazi. Ali, siguran sam da nijedna utakmica ni sa Srbijom ni sa Švajcarskom neće biti laka. Protiv Srbije predviđam minimalnu pobedu od 1:0.
Kakva je atmosfera među brazilskim navijačima?
– Sjajna i uzbudljiva. Brazilci su pre nekoliko nedelja imali teške, neizvesne i napete izbore za predsednika između Lule i Bolsonara. Država je podeljena između levice i desnice. Mislimo i nadamo se da će Svetsko prvenstvo doneti mir u živote porodica i prijatelja koji su sukobljeni zbog politike. Za Brazilce ne postoji ništa uzbudljivije od Svetskog prvenstva. Jedva čekamo turnir, uvereni da možemo da budemo šampioni sveta u Kataru.
© AP Photo / Andre PennerIzbori u Brazilu
Izbori u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Brazil čeka na svetsku titulu 20 godina, da li nacija veruje da je Katar prava šansa?
– Da. Brazil je mnogo bolji nego što je bio 2018. godine, a pride igra i lep i dopadljiv fudbal. Na Mundijalu 2006. imali smo jedan od najboljih timova ikada, ali je izdanje bilo razočaravajuće. Međutim, od 2010. do 2018. nijedan tim Brazila nije bio jak kao ovaj u Kataru. Imamo dobre igrače u svim linijama tima i uvereni smo u titulu. Ali, da, 20 godina bez trofeja stvara određeni pritisak.
Koje su mane ovog brazilskog tima?
– Moja najveća briga je što Brazil nije mogao da igra prijateljske utakmice sa selekcijama iz Evrope tokom priprema. Pošto su Evropljani igrali Ligu nacija između sebe, naš tim je bio osuđen na provere sa timovima iz Južne Amerike, Azije i Konkakafa. Mislim da bi nedostatak iskustva sa evropskim timovima mogao da bude problem. A moramo i da se molimo za Danila, da se ne povredi jer nemamo zamenu za njega. Tite je poveo na put 39-godišnjeg Danija Alvesa, ali on nije u formi. Kao i kod svakog napadačkog tima, odbrana je najveća briga.
© AFP 2023 / VINCENZO PINTOBrazil, Svetsko prvenstvo
Brazil, Svetsko prvenstvo - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Na koje igrače se Brazil najviše oslanja?
Nejmar, Vinisijus Žunior, Rišarlison, Kazemiro i Lukas Paketa.
Mogu li Srbija i Brazil zajedno da prođu do nokaut faze iz ove grupe?
– Da, sigurno. Mislim da će Brazil biti prvi u grupi, a da će se Srbija i Švajcarska boriti za drugo mesto. Ako bih morao da se kladim, kladio bih se na Srbiju daće biti druga u grupi“, poručio je Rodrigo Oliveira na kraju razgovora za Sputnjik.
Fudbaleri Srbije proslavljaju pogodak - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Katar 2022
Pratite Mundijal i Srbiju uz Sputnjik sport!
► Nedavno je gost emisije Miljanov korner bio novinar Nebojša Petrović koji je govorio o Svetskom prvenstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala