- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Alarmantni podaci nove studije: Opstanak čovečanstva bi mogao biti ugrožen

CC0 / Piksabej / Spermatozoid
Spermatozoid - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Broj spermatozoida kod muškaraca širom sveta opao je za 62 odsto u periodu od 1973. do 2018. godine, pokazalo je novo istraživanje koje je sprovedeno u Izraelu
Studija je alarmantna i za plodnost muškaraca i za zdravlje muškaraca uopšte, rekli su njeni autori. To je zato što se nizak broj spermatozoida smatra indikatorom zdravlja muškaraca, a niski nivoi su povezani sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti, raka testisa i skraćenim životnim vekom.
„Trebalo bi da budemo zapanjeni i zabrinuti ovim otkrićem“, rekao je profesor Hagai Levin sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, koji je vodio recenziranu studiju zajedno sa prof. Šanom Svon na Medicinskom fakultetu u Njujorku.
„Trend opadanja je veoma jasan“, rekao je za "Tajms of Izrael".
„Ovo je važan nalaz i osećam se odgovornim da ga dostavim svetu. Pad je i veoma stvaran i čini se da se ubrzava."
Posljednja Levineova studija o broju spermatozoida, 2017. godine, privukla je široku pažnju nakon što je utvrđeno da je broj spermatozoida među muškarcima iz Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda opao za više od 50% između 1973. i 2011. Nova studija, koja pokriva period od 1973. do 2018. godine, obuhvata još sedam godina statistike, i daleko je šireg geografskog dometa, pokrivajući oko 53 zemlje.
Levine i njegove kolege su analizirali brojeve iz stotina recenziranih studija i prilagodili ukupnu statistiku u pokušaju da eliminišu potencijalno iskrivljene podatke. Na primer, muškarci koji su proveravali broj spermatozoida zbog problema sa plodnošću nisu bili uključeni u novu studiju.
Istraživački rad objavljen je u časopisu Human Reproduction Update. Pad od 62% se odnosi na broj spermatozoida, što znači broj spermatozoida prisutnih u prosečnoj ejakulaciji.
Koncentracija sperme po mililitru sperme smanjena je za 52% i iznosi oko 50 miliona. Ovo je još uvek znatno iznad granice Svetske zdravstvene organizacije ispod koje se smatra da muškarci imaju nisku koncentraciju sperme, odnosno 15 miliona po mililitru.
Ali Levin je ukazao da plodnost počinje da opada kada koncentracija spermatozoida padne ispod 40 miliona po mililitru - i rekao je da će po stopi trenutnog pada taj broj biti globalni prosek u roku od jedne decenije.
„Štaviše, gledamo u proseke, i ako muškarci danas imaju u proseku 50 miliona spermatozoida po mililitru, postoji veliki broj muškaraca koji danas imaju ispod 40 miliona spermatozoida po mililitru — drugim rečima, plodnost je zapravo suboptimalna. ”
Govoreći o ukupnim nalazima studije, Levin je rekao:
„Pred nama je ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao da ugrozi opstanak čovečanstva. Hitno pozivamo na globalnu akciju za promovisanje zdravijeg okruženja i smanjenje izloženosti i ponašanja koje ugrožava naše reproduktivno zdravlje."
Rekao je da njegova studija ne istražuje šta uzrokuje pad broja spermatozoida i koncentracije, ali drugi istraživači ističu da je pad broja spermatozoida povezan sa široko rasprostranjenom gojaznošću, neaktivnim načinom života, pušenjem, izloženošću određenim hemikalijama i pesticidima i drugim faktorima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala