- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vagner u Bahmutu u DNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage zauzele ukrajinske pozicije kod Artjomovska

Pratite nas
Ruska specijalna operacija u Ukrajini traje 264 dana. U Ankari su u ponedeljak održani pregovori predstavnika SAD i Rusije, potvrđeno iz Kremlja. Evropska unija je zvanično pokrenula misiju za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:29 14.11.2022
Bela kuća: Moskva i Vašington u Turskoj razgovarali o nuklearnoj bezbednosti
Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući potvrdio je da su delegacije Rusije i SAD razgovarale u Turskoj, a da je susret bio posvećen uklanjanju rizika od upotrebe nuklearnog oružja.
„Relativno transparentno smo govorili o tome da imamo kanale komunikacije s Rusijom u vezi s pitanjima upravljanja rizicima, posebno nuklearnim i u sferi strateške stabilnosti“, rekao je američki činovnik za „Njuzvik“.
21:25 14.11.2022
Sjedinjene Američke Države nastavljaju dijalog s Kijevom o sredstvima protivvazdušne odbrane, izjavio je visoki zvaničnik Pentagona.
„Za nas je to i dalje predmet diskusije: kako SAD i međunarodna zajednica mogu da nastave da podržavaju Ukrajinu u onome što se tiče sredstva PVO“, rekao je zvaničnik novinarima.
Komentarišući moguće usporavanje vojnih isporuka Kijevu tokom zime, on je rekao da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini „onoliko dugo koliko bude potrebno“,
20:56 14.11.2022
Međunarodna agencija za atomsku energiju uputiće tokom narednih nekoliko nedelja misije u nekoliko nuklearnih elektrana u Ukrajini.
Iz te agencije je saopšteno da će u Ukrajinu biti upućene misije čiji je cilj zaštita nuklearne bezbednosti u tri nuklearne elektrane i objektu u Černobilju.
„Na zahtev Ukrajine, ukrajinska vlada i Međunarodna agencija za atomsku energiju postigle su sporazum da se upute grupe eksperata u Južno-ukrajinsku, Hmeljnicku i Rovensku nuklearnu elektranu. Prema sporazumu, Međunarodna agencija za atomsku energiju će, takođe, uputiće i eksperte u Černobilj“, navedeno je u saopštenju.
20:47 14.11.2022
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da će jačanje energetskih sankcija i isporuke oružja Kijevu pomoći Evropskoj uniji i Ukraijini da „izdrže zimu“.
Prema njegovim rečima, da bi EU i Ukrajina izdržale zimu, neophodne su finansijska i humanitarna pomoć Kijevu, koja podrazumeva, pre svega, dostavljanje energetske opreme.
20:27 14.11.2022
Armija SAD zaključila je s vojno-industrijskom korporacijom „Lokid Martin“ nekoliko ugovora u vrednosti od oko 520 miliona dolara kako bi nadoknadila višecevne raketne sisteme koji su isporučeni Ukrajini, saopšteno je iz američke vojske.
20:05 14.11.2022
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
SVET
Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o kompenzaciji štete Ukrajini
19:33 14.11.2022
Borci „Vagnera“ zauzeli ukrajinske pozicije kod Artjomovska
Borci grupe „Vagner“ jurišom su zauzeli pozicije ukrajinske vojske kod Artjomovska (Bahmuta).
Ranije je dopisnik Sputnjika saopštio da grupa „Vagner“ prebacuje dodatne snage ka Artjomovsku.
Na kadrovima se vide četiri borca grupe kako se približavaju rovovima ukrajinskih vojnika i nakon kratke borbe zauzimaju poziciju i hvataju zarobljenika.
19:32 14.11.2022
19:28 14.11.2022
Šolc: Važno je da zajedno diskutujemo na G20
Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da je važno voditi zajedničke diskusije, komentarišući pitanje „izolacije“ Rusije na samitu G20 koji se održava 15. i 16. novembra na indonežanskom Baliju.
„Važno je da ovde diskutujemo zajedno“, rekao je Šolc nemačkim novinarima na marginama skupa, odgovarajući na pitanje „koliko je Rusija izolovana na samitu i koje je zhemlje i dalje podržavaju“.
„Na kraju krajeva, ovde se okupljaju predstavnici mnogih zemalja. G20 predstavlja veliki deo svetskog stanovništva i veliki deo svetske ekonomske proizvodnje. U vezi s tim sporazumi koji se ovde postižu, kao i diskusije i sporovi, neophodni su da bismo doprineli tome da nadalje sve bude bolje nego sada“, dodao je kancelar.
Prema njegovim rečima, sada je „ozbiljna situacija“, koja je „posledic ruskog rata protiv Ukrajine. „Eto zašto smo takođe dužni da razgovaramo o takvim pitanjima i o tom problemu“, rekao je Šolc.
18:55 14.11.2022
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš želeo bi da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju, rekao je novinarima predstavnik UN Farhan Hak.
On je rekao da za sada nema dogovora o takvom sastanku i dodao da nema ni odluke o susretu Gutereša s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.
Samit G20 održava se na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra. Rusiju na samitu predstavlja šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
18:49 14.11.2022
18:04 14.11.2022
Pojavili su se podaci o tome da ukrajinske vlasti vrše represiju nad civilima u Hersonu, rečeno je Sputnjiku u pres-službi gubernatora Hersonske oblasti.
Kancelarija Vladimira Zelenskog je u subotu saopštila da su kijevske vlasti počele da rade u Hersonu. Kasnije je na svom Telegam kanalu predstavnik administracije kog je imenovao Kijev saopštio da se u Hersonu uvodi policijski čas od 17.00 do 08.00 sati, kao i da je planirano da se ograniči ulazak u grad i izlazak iz njega.
17:52 14.11.2022
EU isporučila Kijevu oružje u vrednosti od osam milijardi evra
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da je Evropska unija isporučila Ukrajini oružja u vrednosti od više od osam milijardi evra.
„Tražio sam od svjih vojnih saradnika da najtačnije procene ukupan iznos vojne podrške EU Ukrajini... Mogu da kažem da je predato naoružanje u vrednosti od najmanje 8 milijardi evra iz EU i iz zemalja-članica na bilateralnoj osnovi“, rekao je Borelj na kraju ministarskog sastanka komentarišući kritike u medijima o „premalim količinama“ vojne pomoći Ukrajini iz EU u poređenju sa SAD.
Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarali su u ponedeljak na sastanku u Briselu o nastavku vojne podrške Ukrajini.
17:07 14.11.2022
Bajden: Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine
Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden na konferenciji za novinare na samitu G20 u Indoneziji.
„Ovo je, pre svega, značajna pobeda Ukrajine“, odgovorio je Bajden na pitanje novinara da oceni situaciju u Hersonu.
Bajden je dodao da će SAD nastaviti da isporučuju Ukrajini vojnu pomoć.
„Nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima, jer – ništa za Ukrajinu bez Ukrajine“, dodao je on. Šef Bele kuće je napomenuo da očekuje „usporavanje“ vojnog sukoba u vezi sa predstojećom zimom.
17:06 14.11.2022
Kanada uvela sankcije protiv 23 državljanina Rusije
Kanada uvodi sankcije protiv 23 državljanina Rusije u vezi sa narušavanjem ljudskih prava, saopšteno je na sajtu premijera države Džastina Trudoa.
„Kanada takođe uvodi dodatne sankcije protiv ruskih državljana. Ove sankcije će se ticati 23 pripadnika ruskog sektora pravosuđa i bezbednosti, uključujući pripadnike policije i istražitelje, tužioce, sudije i zatvorske službenike koji su umešani u ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava ruskih opozicionih lidera“, navodi se u saopštenju.
Trudo je takođe najavio i da će biti izdvojen paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za kupovinu opreme za nadzor i komunikaciju, goriva i lekova.
16:57 14.11.2022
SAD proširile sankcioni spisak protiv Rusije
Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije protiv niza fizičkih i pravnih lica povezanih s Rusijom, a nova ograničenja su uvedena i za osam aviona.
Prema dokumentu, na spisku je 14 fizičkih lica, među kojima su rođaci senatora Sulejmana Kerimova, kao i 28 organizacija iz Švajcarske, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Luksemburga.
16:35 14.11.2022
Ukrajinska vojska izvela je 85 udara iz artiljerije i višecevnih raketnih bacača na Kirovski, Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka u toku proteklih nekoliko dana. Masovni napadi ne prestaju, saopštio je šef gradske administracije Aleksej Kulezmin.
16:33 14.11.2022
Zastave Rusije i SAD na bilateralnim pregovorima o bezbednosti u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
RUSIJA
U Ankari održani rusko-američki pregovori
16:31 14.11.2022
16:29 14.11.2022
Moskva uvela sankcije protiv 100 državljana Kanade
Moskva je uvela sankcije protiv 100 državljana Kanade, zabranivši im ulazak u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
U saopštenju je navedeno da se sankcije uvode kao odgovor na „praksu režima premijera Džastina Trudoa da uvodi sankcije ruskom rukovodstvu, političarima i poslanicima, predstavnicima poslovnih krugova, ekspertima i novinarima, zaposlenima u kulturi, kao i sivma koga kanadske rusofobske vlasti smatraju nepodobnim“.
„Na osnovu uzajamnosti zabranjuje se ulazak za 100 državljana Kanade. Među njima su visokorangirani činovnici, biznismeni, aktivisti brojnih probanderovskih organizacij, medijskih i finansijskih struktura koje su neposredno uključene u formiranje agresivne antiruske politike“, navelo je Ministarstvo.
Na spisku su, pored ostalih, načelnica Uprave za bezbednost komunikacija Kanade Karolin Ksavije, političar Piter Makej, bivši glavni tužilac, niz rukovodilaca kompanije „Volatus Aerospace“ i drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala