Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbin na važnoj funkciji u Svetskom savetu crkava

© Foto : Youtube/Udruzenje Irmos/PrintscreenAndrej Jeftić
Andrej Jeftić - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Svetski savet crkava, u čiji sastav ulazi 349 hrišćanskih crkava, imenovao je dr Andreja Jeftića za novog direktora Komisije za veru i poredak.
Svetski savet crkava, čije je sedište u Ženevi, obuhvata oko 590 miliona hrišćana u 120 zemalja, a među članicama su, pored Srpske pravoslavne crkve, i Ruska pravoslavna crkva, Grčka pravoslavna crkva, Vaseljenska patrijaršija, Crkva Engleske, Metodistička crkva i brojne druge denominacije, dok Rimokatolička crkva ima status posmatrača.
Jeftić, teolog i saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, nekadašnji docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, predstavlja SPC u Svetskom savetu crkava od 2013. godine.
„Rad i misija Komisije za veru i poredak duboko korespondira sa mojim suštinskim verovanjima i vrednostima koje su me vodile kroz život i teološki razvoj. Da bismo bili verni Hristovom pozivu i samoj prirodi Božijeg otkrivenja, koje se može shvatiti samo kao zajednički događaj, verujem da teologija treba da bude ekumenska“, rekao je Jeftić, objavio je Svetski savet crkava.
On veruje da teologija mora da bude univerzalna.
„Ako je zaključana unutar zamišljenih granica, bilo akademskih ili crkvenih, teologija ne uspeva da ponudi svoju službu svetu čije je spasenje doneo Hrist“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala