Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Specijalci Rosu brutalno maltretirali srpskog aktivistu na Jarinju, Priština zatražila istragu

© Sputnik / Gavro DešićAdministrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije „Aktiv“ iz severne Kosovske Mitrovice, danas je na administrativnom prelazu Jarinje bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju koje su počinili pripadnici Rosu, jedinice specijalne policije takozvanog Kosova. Ministar policije privremenih prištinskih institucija zatražio je istragu.
Tim povodom NVO „Aktiv“ je saopštila da se incident dogodio oko 9.30 časova,u blizini administrativnog prelaza Jarinje, kada su Milićevića zaustavili pripadnici specijalne jedinice takozvanog Kosova. On je izdvojen iz kolone i u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak.
Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da „ćuti“ i postavljali mu pitanja „zašto nema kosovska dokumenta“.
Tokom procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO „Aktiv“ je u potpunosti sarađivao s policijom i ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije.
NVO „Aktiv“ je užasnuta ovim incidentom i najoštrije osuđuje nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica tzv. Kosova.
„Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova“, ukazuje NVO „Aktiv“ u saopštenju.
NVO „Aktiv“, koja se bavi zagovaranjem i promocijom demokratije i dijaloga u društvu, upozorava na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije tzv. Kosova i poziva vladu privremenih prištinskih institucija i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija.
„Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke kosovske vlade o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama“, saopštava NVO Aktiv.
Protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova biće podneta prijava Policijskom inspektoratu tzv. Kosova i svim nadležnim organima.

Svečlja zatražio da se sprovede istraga

Kosovska policija saopštila je, međutim, da nije istina su njeni pripadnici na Jarinju napali Miodraga Milićevića.
Kosovska policija je na Fejsbuku* navela da se Milićević danas u 9.28 u svom vozilu pojavio na prelazu Jarinje i da je nakon obavljene procedure na prelazu nesmetano nastavio u pravcu centralne Srbije, kao i da nije bilo incidenata niti ga je neko maltretirao kako se „navodi ili aludira u objavljenim člancima“, preneo je „Kosovo onlajn“.
Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja saopštio je da je zatražio istragu o tom slučaju. Svečlja je na svom nalogu na Fejsbuku* naveo da će građani „u rekordnom roku biti upoznati sa rezultatima istrage“.
Svečlja je dodao da je prema saopštenju kosovske policije, Milićević danas prešao punkt na Jarinju i nije bilo problema, incidenta niti nasilja.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala