- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Varšava uvela prinudnu upravu nad akcijama „Gasproma“ u Poljskoj

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda "Jamal - Evropa"
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Poljske vlasti potvrdile su da su uvele privremenu prinudnu upravu nad imovinom „Gasproma“ u zemlji, saopštilo je Ministarstvo razvoja i tehnologije Poljske.
„U kompaniji ‘Gasprom’, koja je uvrštena na sankcioni spisak, danas je odlukom ministra razvoja i tehnologije Valdemara Bude uvedena privremena prinudna uprava. Ona pokriva sve akcije ‘Gasproma’ u ‘Evropol gazu’. Na taj način će biti osigurana bezbednost kritične infrastrukture“, navodi se u saopštenju.

„Uspostavljanje prinudne uprave neophodno je za pravilno funkcionisanje ‘Evropol gaza’, uključujući i kako bi se izbegla paraliza za donošenje odluka u ovoj kompaniji i osigurala bezbednost kritične infrastrukture za transport gasa. Ova odluka služi za jačanje energetske i ekonomske bezbednosti Poljske“, objasnio je ministar Buda.

Ranije su poljski mediji javili da su vlasti zemelje donele odluku da oduzmu akcije „Gasproma“ iz kompanije „Evropol gaz“, koja je vlasnik poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“, saopštili su poljski mediji.
Prema navodima ekonomskog lista „Parket“, odluku je doneo ministar za razvoj i tehnologije Valjdemar Buda, na zahtev Agencije za unutrašnju bezbednost Poljske.
Kompanija „Evropol gas“ je zajedničko preduzeće „Gasproma“ i poljskog „PGNiG“, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“. Istovremeno, operator ove deonice gasovoda, kao i čitavog gasnog transportnog sistema Poljske, je poljska kompanija „Gaz-Sistem“. „Gaspromu“ pripada 48 odsto akcija preduzeća.
Gasovod «Jamal–Evropa» - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
„Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku gasovodom „Jamal-Evropa“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala