- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko je nova predsednica Slovenije i kakva je njena veza sa Srbijom

© AP Photo / Darko BandicNataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Nataša Pirc Musar biće prva žena na čelu Slovenije, pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedila Anžea Logara. Pirc Musar je nekadašnja novinarka, advokat, a imala je i značajnu ulogu u Srbiji.
Nataša Pirc Musar (54) koja je bila nezavisni kandidat, a podržale su je stranke levice, ali i nekadašnji predsednici kao što su Milan Kučan i Danilo Turk, u predizbornoj kampanji govorila je da će se zalagati za ljudska prava, vladavinu prava i pravnu državu.

Četiri ključna pitanja nove predsednice Slovenije

Među prioritetima su joj, kako je navela, četiri područja ključna za razvoj i socijalnu povezanost u državi. To su reforme zdravstvenog i penzionog sistema, klimatska neutralnost i obezbeđivanje sveukupne bezbednosti u državi, navode slovenački mediji.
Posle pobede na izborima, Pirc Musarova naglasila je da neće biti „tiha predsednica“, već da će se njen glas čuti i da će upozoravati na „kršenje ljudskih prava, kada govor mržnje prevlada nad poštovanjem, kada se krši ustav i zakoni, kada se ruši socijalna država i demokratiji seku krila“.
Slovenačka predsednica zalaže se za brzi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali i za nastavak procesa Brdo-Brioni, za koji kaže da samo sastanci predsednika nisu dovoljni.
Kada je u pitanju unutrašnja politika, Pirc Musarova kaže da kao predsednica ne bi pomilovala nikog ko je osuđen za polne ili krvne delikte (silovanja ili ubistva), podržava pravo žena da slobodno odlučuju o rađanju, kao i mogućnost usvajanja dece za istopolne partnere.

Doktorat u Beču i novinarska karijera

Školovala se na Univerzitetu u Ljubljani, gde je završila Pravni fakultet. Kasnije je studirala dva semestra na Salford univerzitetu u Mančesteru, a doktorirala je prava u Beču.
© AP Photo / Darko BandicNataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Nataša Pirc Musar
Karijeru je započela kao novinarka i voditeljka na Televiziji Slovenije, a nastavila je na POP TV, gde je vodila centralnu informativnu emisiju „24UR“. Novinarske treninge prošla je i na Si-En-En-u, Skaj njuzu, Rojtersu, Bi-Bi-Si-ju, TV Granada...
Potom je kratko radila kao šef korporativnih komunikacija u „Aktiva grupi“, a onda je, na predlog tadašnjeg predsednika Janeza Drnovšeka, postala poverenik za informacije od javnog značaja. Na toj funkciji bila je dva mandata, a kako je rekla slovenačkoj agenciji STA, to joj je bila omiljena funkcija.

Advokatura i zastupanje Melanije Tramp

Od leta 2014. godine bavi se advokaturom u svojoj advokatskoj kancelariji. Između ostalih, njen klijent bila je i Melanija Tramp, supruga američkog biznismena i kasnijeg predsednika Donalda Trampa. Melaniju, koja je rođena u Sloveniji, zastupala je u tužbi protiv pojedinih medija tokom predsedničke kampanje u SAD koji su tvrdili da je Trampova supruga radila kao eskort dama. Takođe, štitila je lik Melanije Tramp u Sloveniji od komercijalnih zloupotreba koje su se umnožile kada je njen suprug izabran za predsednika.
© AFP 2023 / Jim WatsonMelanija Tramp, supruga 45. predsednika SAD Donalda Trampa.
Melanija Tramp, supruga 45. predsednika SAD Donalda Trampa.  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Melanija Tramp, supruga 45. predsednika SAD Donalda Trampa.
Konkurisala je i za mesto generalnog direktora RTV Slovenije u leto 2014. Programski savet je izabrao Pirc Musarovu, ali je taj izbor poništen zbog formalnih razloga. Ona je podnela tužbu koja je tek tri godine kasnije rešena u njenu korist, kada je dobila 70.000 evra odštete.

Učestvovala u pisanju zakona donetog u Srbiji

U vreme dok je bila poverenik, obavljala je i funkciju potpredsednika nadzornog odbora Evropola, a bila je i komesar za informacije i predsedavajući te organizacije.
Kao izaslanik Saveta Evrope, Nataša Pirc Musar učestvovala je u pripremi zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Ukrajini.
© AP Photo / Darko BandicNataša Pirc Musar i Anže Logar
Nataša Pirc Musar i Anže Logar - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Nataša Pirc Musar i Anže Logar
Bila je i član delegacije EU koja je pregovarala sa SAD nakon što je Edvard Snouden otkrio da su u toj zemlji zloupotrebljeni podaci građana EU.
Takođe, jedno vreme bila je i na čelu slovenačkog Crvenog krsta.

Vlasnici Ruske dače

Nova slovenačka predsednica rođena je u Kamniku, gde je provela i detinjstvo.
Udata je za biznismena Aleša Musara, koji se obogatio na početku privatizacije u Sloveniji. Imaju sina Maksa, studenta, a trenutno žive u Radomlju.
Porodica Musar vlasnik je Ruske dače u Zgornjem Gameljnom kod Ljubljane. To je jedinstveni spomenik kulture u Sloveniji, koju su 1890. godine izgradili ruski iseljenici. Ruska dača trenutno se koristi za konferencijski turizam i organizovanje brojnih događaja.
Nataša Pirc Musar bila je i aktivna sportistkinja, nekada se bavila rukometom, a danas se bavi kuglanjem, u kom je višestruka državna prvakinja. Kako je rekla, voli da vozi motor, sređuje vrt, sakuplja figurice sova...
Politički uzor joj je nekadašnja predsednica Irske Meri Robinson, koja je bila prva žena na čelu države i učestvovala je u dekriminalizaciji homoseksualizma, legalizaciji kontracepcije i razvoda...
Nataša Pirc Musar - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
REGION
Nataša Pirc Musar nova predsednica Slovenije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala