- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Global tajms“: SAD koriste ukrajinski sukob za sopstvenu dobit

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Što duže traje ukrajinska kriza, to se više štete nanosi Rusiji, Ukrajini i Evropi, dok je za SAD sve drugačije: što se konflikt više oteže, to će povoljnija biti njihova pozicija, piše „Global tajms“.
Prema pisanju lista, svetska zajednica mora da odbaci svaku iluziju da SAD svojim dejstvima doprinose miru. Amerika brine samo o tome kako da razori Rusiju, koristeći Ukrajinu kao piona, te kako da iskoristi Evropu za svoje potrebe.
Kako navodi autor teksta, umesto da doprinosi rešavanju sukoba Rusije u Ukrajine, Vašington namerava da realizuje novu diplomatsku strategiju, prema kojoj Kijev može da dobije dugoročniju podršku od evropskih saveznika SAD u sukobu s Moskvom.
Tiho pozivajući Kijev da stupi u mirovne pregovore s Moskvom, Vašington računa na to da će sva njegova nagovaranja ostati bez rezultata. SAD nameravaju da obezbede Ukrajini poziciju moralne prednosti u toj krizi, kako bi dobila neprekidnu pomoć američkih saveznika u Evropi, kaže za „Global tajms“ kineski vojni stručnjak i televizijski komentator Sun Čunpin.
Prema tom scenariju, Ukrajina će se smatrati konstruktivnom stranom u krizi, a Rusija destruktivnom. Usled toga Ukrajina bi mogla da dobije više pomoći i podrške od evropskih saveznika Amerike. Bajdenova administracija se nada da će njeni evropski saveznici popuniti vakuum koji se obrazovao nakon slabljenja uloge SAD.
Kako zaključuje autor teksta, SAD ne žele brzo razrešavanje oružanog sukoba Rusije u Ukrajine. Što duže traje ta kriza, to se više štete pričinjava Rusiji, Ukrajini i Evropi. Ipak, za Vašington je sve drugačije: što duže bude trajao sukob, to će povoljnije biti njegove pozicije.
Iako su ekonomija evropskih zemalja i isporuke energenata pretrpeli veliku štetu od neprekidne krize, one su primorane da predaju Ukrajini veliku količinu vojne i finansijske pomoći. Upravo to pokušava Vašington: da eksploatiše Ukrajinu kao piona, da Rusiju i Evropu opterećuje problemima i tako ih slabi, a sam da plati vrlo malu cenu za to.
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kabinet Zelenskog: SAD nas ne pritiskaju zbog pregovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala