- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Zašto je hrana sve skuplja | Energija Sputnjika

© Depositphotos.com / Syda_ProductionsŽena u supermarketu
Žena u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Svakodnevni odlazak u prodavnicu običnog građanina suočava sa konkretnim činjenicama – sve manje artikala je u korpi, a na kasi će platiti više.
Nameće se pitanje: Dokle će poskupljenja ići, da li je inflacija jedini krivac za nove, više cene i da li je došla do vrha? Kako se situacija iz sveta i Evrope „preliva“ i kod nas i kakave efekte ostavlja u Srbiji?
Ono što ljude najviše pogađa su cene hrane. Naravno, veoma je bitno koja poskupljenja su najprimetnija, kakva je struktura rasta cena, šta poskupljuje više, šta manje. Zašto su pojedini osnovni prehrambeni proizvodi u Srbiji skuplji nego u pojedinim zemljama Zapadne Evrope, koje imaju daleko veći standard/kupovnu moć?
Odluke kreatora ekonomske politike u Evropi i, naravno, u Srbiji mogu uticati na obuzdavanje inflacije, na ublažavaje njenih posledica. A sve će, zavisiti od toga koliko takve odluke mogu uticati na uzroke inflacije – pre svega na ono što najviše pogađa potrošače, cene enegenata i hrane.
Šta se dešava na tržištu hrane trenutno? Srbija je poznata kao zemlja koja ima komparativne prednosti u poljoprivredi, koje su šanse naše prehrambene industrije?
O tome šta nas po pitanju cena čeka naredne godine, da li ostaju visoke, a šta se dešava sa kupovnom moći stanovništva kao osnovnim izvorom unutrašnje tražnje (koliko zarade mogu pratiti rast inflacije) u današnjo emisiji „Energija Sputnjika Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u PKS.
Gosta “Enrgije Sputnjika” pitaćemo i ko će podneti najveći teret ove krize, o podeli rizika i tereta između stanovništva, privrede i države.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Ko će podneti najveći teret aktuelne krize I Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala