- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden i Si poslali poruke protiv nuklearnog rata

© AP Photo / Alex BrandonDžozef Bajden i Si Đinping
Džozef Bajden i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Nuklearni rat nikada ne bi smeo biti vođen, poruka je koju su danas poslali predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Điping sa njihovog prvog susreta otkako je Bajden postao predsednik.
Bajden i Si su, na sastanku na marginama samita zemalja G20 na Baliju, podvukli da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i istakli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini, prenosi američka agencija AP.
Tokom sastanka, koji je trajao oko tri sata, predsednici su se usaglasili da bi Vašington i Peking trebalo da rade na prevazilaženje nesuglasica i pronalaženju pravog kursa u bilateralnim odnosima.

"Kao lideri naše dve nacije, delimo odgovornost, da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevaziđu razlike, da sprečimo da konkurencija postane izvor sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima koja zahtevaju našu međusobnu saradnju“, rekao je Bajden.

Kineski predsednike Si je istakao da smo svedoci velikih promena koje se odvijaju na način kao nikada ranije i da je čovečanstvo suočeno sa izazovima bez presedana, prenela je kineska agencija Sinhua.
"Svet se nalazi na raskršću. Kuda dalje? Ovo je pitanje koje nije samo na nama, već i na umu svih zemalja", rekao je Si i napomenuo da planeta očekuje da Kina i SAD pravilno upravljaju svojim odnosima.
Si dodaje da je njegov sastanak sa Bajdenom privukao veliku pažnju i da bi dve strane trebalo da rade sa svim zemljama kako bi unele više nade u svetski mir i veće poverenje u globalnu stabilnost.
Naglasio je da je spreman na iskrenu i dubinsku razmenu mišljenja sa Bajdenom o pitanjima od strateškog značaja u Kini i SAD i da želi da dve zemlje unaprede odnose i da se vrate na kolosek zdravog i stabilnog rasta, prenela je kineska agencija.
Kina se nada da će NATO, Evropska unija i SAD s Rusijom voditi svestrani dijalog, izjavio je Si.
„Podržavamo obnavljanje mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine i nadamo im se, a istovremeno očekujemo da će SAD, NATO i EU voditi svestrani dijalog s Rusijom“, naglasio je Si, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Si: Pitanje Tajvana prva crvena linija koja se ne sme preći

Kineski predsednik preneo je predsedniku SAD da je pitanje Tajvana među ključnim interesima Kine i „prva crvena linija” u bilateralnim odnosima koja se ne sme preći.
„Tajvansko pitanje je u samoj srži ključnih interesa Kine, temelj političke osnove kinesko-američkih odnosa i prva crvena linija koja se ne sme preći u kinesko-američkim odnosima“, rekao je Si tokom susreta s Bajdenom, a prenela je Sinhua.
Predsednici Kine i SAD, Si Đinping i Džozef Bajden, sastali su se na marginama samita G20 na Baliju.
To je njihov prvi lični susret, koji je trajao tri sata i 12 minuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala