- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandalozna tvrdnja američkog analitičara: Novac za pomoć Ukrajini opran preko kriptovaluta

© AFP 2023 / MANDEL NGANDžozef Bajden sa suprugom Džil
Džozef Bajden sa suprugom Džil - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Uticajni američki politički komentator Majkl Sevidž je objavio informaciju da su se desetine milijardi dolara, koje su poslate iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu kao „vojna pomoć“, zapravo vratile u SAD u obliku kriptovalute koristeći FTX kripto berzu koja je nedavno bankrotirala.
„Da li ste se ikada zapitali na šta se troše milijarde dolara koje su poslate u Ukrajinu? Da li ste se ikada zapitali zašto bi iko verovao američkoj političkoj eliti, poput Bajdena, u vezi sa milijardama koje idu Ukrajini?“, zapitao se Sevidž na svojoj zvaničnoj veb stranici.
„Desetine milijardi američkih dolara prebačeno je u Ukrajinu, a zatim pomoću FTX kriptovalute sredstva su oprana i vraćena nazad demokratama u SAD“, dodao je Sevidž na svom Tviter nalogu gde je ostavio link na kome je detaljnije objašnjeno kako se novac poslat Ukrajini pere i šalje američkim demokratama.
„Ispostavlja se da je desetine milijardi (dolara) američke „vojne pomoći“, koja bi navodno trebalo da se koristi za borbu protiv Rusije, unovčena tako što je Ukrajina nije iskoristila u te svrhe, već je investirala u FTX“, napisao je Sevidž i dodao da se ispostavlja da je izvršni direktor i vlasnik FTX-a, milijarder Sem Blenkman-Frid drugi donator po količini novca Demokratskoj stranci. Po količini doniranog novca, navodi Sevidž, nadmašio ga je jedino Džordž Soroš.
„Čini se da je Ukrajina primila novac od SAD, Ukrajina ga je poslala FTX-u, a FTX ga je poslao Demokratama koji su glasali da se novac pošalje Ukrajini. Neki posmatrači bi zaključili da se radi o čistom kriminalu, pranju novca i zaveri kako bi se prekrili zakoni o finansiranju kampanje“, istakao je Sevidž.
FTX je do pre nekoliko dana bila najveća berza kriptovaluta, a njen izvršni direktor i vlasnik Sem Blenkman-Frid smatran je za jednog od najperspektivnijih mladih milijardera. Međutim, dogodio se sunovrat vrednosti kriptovaluta i FTX je propao.
Prema Sevidžovom mišljenju, Blenkman-Frid je žrtvovao svoju firmu zarad interesa Demokratske stranke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala