- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminuo čovek koji je godinama živeo na pariskom aerodromu: Po njegovom životu snimljen film /video/

© AP Photo / Michel EulerMehran Karimi Naseri koji je živeo godinama na pariskom aerodromu "Šarl de Gol"
Mehran Karimi Naseri koji je živeo godinama na pariskom aerodromu Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Iranac Mehran Karimi Naseri, po čijem je životu Stiven Spilberg snimio film „Terminal“, preminuo je na aerodromu „Šarl de Gol“ u Parizu.
Naseri je preminuo u subotu prirodnom smrću na terminalu 2 pariskog aerodroma, navode francuski mediji. Bio je poznat i pod imenom Ser Alfred, a na „Šarl de Golu“ je živeo duže od 18 godina.
Karimi Naseri, za koga se veruje da je rođen 1945. godine u iranskoj provinciji Huzestan, živeo je na aerodromskom Terminalu 1 od 1988. do 2006. godine, prvo u pravnom vakumu jer nije imao boravište, a kasnije po sopstvenom izboru, navodi „Gardijan“.
On se 1988. godine nastanio na aerodromu „Šarl de Gol“ nakon što je leteo iz Irana najpre za London, a potom i za Berlin i Amsterdam u potrazi za majkom.
Nije mu bilo dozvoljeno da uđe ni u jednu od tih zemalja, jer nije imao odgovarajuće putne dokumente, pa se on, bez mogućnosti da uđe u Francusku, smestio u uglu aerodroma.
Francuski sud je 1992. godine doneo odluku da Naseri ne može biti izručen s obzirom da je u zemlju ušao legalno, ali ni da uđe u Francusku zbog čega je on ostao zaglavljen na aerodromskom terminalu.
Na kraju je 1999. godine dobio status izbeglice s pravom da ostane u Francuskoj.
Francuski mediji navode da se veruje da je Naseri potom jedno vreme proveo u domu za izbeglice, ali da se ponovo vratio na aerodrom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala