- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Planina u Srbiji privlači investitore, udvostručena cena ara

CC0 / Pixabay / Prirodne lepote planine u Srbiji
Prirodne lepote planine u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Od početka pandemije virusa korona interesovanje domaćih investitora za zemljišta i nekretnine na srpskim planinama počelo je naglo da raste.
Pored masovne gradnje na Zlatiboru i Kopaoniku, sve više pažnje počeli su da uživaju Kosmaj, Golija Divčibare, Tara, pa i Rajac, na kom se, prema rečima tamošnjih agenata za nekretnine, vrednost zemljišta poslednjih par godina udvostručila.
„Tražnja je porasla, najviše u poslednjih pola godine. Najviše se traže veće parcele za gradnju kompleksa kuća za odmor, a cena se u proseku kreće između 500 i 600 evra po aru“, izjavio je Milan Simonović, vlasnik agencije za nekretnine koja posluje na Rajcu.
Zemljište je najskuplje u blizini lokacije na kojoj se održava čuvena Kosidba, navodi Simonović.
Prema njegovim rečima, razlog pojačanog interesovanja za Rajac je taj što su sa početkom korone ljudi, a sve više i investitori, otkrili tu planinu kao mesto sa divnom prirodom, a koje još uvek nije prebukirano kao Zlatibor, preneo je portal „eKapija“.
„Rajac je i dalje planina i to je njegov glavni adut, za razliku od Zlatibora koji je već postao grad“, ukazao je Simonović.
Prema informacija Vladimira Ivanovića, direktora Turističke organizacije Opštine Ljig, građevinsko zemljište se sada prodaje i po ceni od 1.000 evra za ar.

Interesuju se i strani investitori

Predsednik Opštine Ljig Milomir Radojičić naveo je da je prostorni plan Rajca pri kraju, ocenjujući da će to dati podlogu za dugoočekivane investicije.
Kako je dodao, već imaju nekoliko ponuda domaćih i stranih kompanija za izgradnju na Rajcu.
„Firma iz Bangladeša koja gradi metro u Daki iskazala je interesovanje za izgradnju velikog hotela, oduševljeni su kako za kratko vreme od aerodroma u Beogradu stižu do Rajca. Oni žele da kupe i jedan ljiški hotel koji će Vlada uskoro staviti na prodaju“, kazao je Radojičić.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala