- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japanski premijer: Kina narušava suverenitet Japana

© AFP 2023 / TOSHIFUMI KITAMURAFumio Kišida
Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Kina preduzima akcije koje narušavaju suverenitet Japana u Istočnom kineskom moru, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida na samitu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu.
Kišida je kritikovao Kinu zbog ulaska u vode oko ostrva Senkaku, koje kontroliše Tokio, ali ih Kina smatra svojim, navodi agencija Kjodo.
Na Samitu, između ostalih, učestvuju i američki predsednik Džo Bajden, te kineski premijer Li Kećijang, a lideri Japana, SAD i Južne Koreje sastali su se danas u Kambodži na trilateralnom sastanku.
Prethodno su japanski premijer Kišida i predsednik SAD Džozef Bajden održali su bilateralne razgovore, navodi se u saopštenju japanske vlade.
Kišida je rekao i da su „mir i stabilnost oko Tajvana veoma važno pitanje koje utiče na regionalnu bezbednost“, ističući da je „Kina povećala vojne aktivnosti kao reakciju na posetu predsedavajuće američkog Kongresa Nensi Pelosi“ tom ostrvu.
Američki predsednik Džozef Bajden posle trilateralnog sastanka izjavio je da su SAD, Japan i Južna Koreja „složniji nego ikada“ po pitanju Severne Koreje, za koju je rekao da je nastavila sa „provokativnim ponašanjem“.
On je Japan i Južnu Koreju nazvao „ključnim saveznicima“.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
RUSIJA
Lavrov: SAD i NATO pokušavaju da zavladaju pacifičkim regionom
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
SVET
Novi lapsus Bajdena — pomešao Kambodžu i Kolumbiju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala