- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Drugi krug predsedničkih izbora u Sloveniji

© AP Photo / Darko BandicAnže Logar i Nataša Pirc Musar u drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji
Anže Logar i Nataša Pirc Musar u drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
U Sloveniji su u sedam časova otvorena birališta za drugi krug predsedničkih izbora. Na više od 3.000 biračkih mesta biće biran novi predsednik između dvoje kandidata — Anžea Logara, koji se smatra konzervativcem, i Nataše Pirc Musar koja ima podršku levice.
U drugi krug su ušla dva kandidata sa najviše glasova pošto u prvom krugu, 23. oktobra, nijedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 odsto podrške.
Građani Slovenije biraju petog predsednika, koji će naslediti Boruta Pahora u novom petogodišnjem mandatu, navodi slovenačko „Delo“.
Ako pobedi Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i advokat specijalizovan za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp, biće prva žena na toj funkciji.
Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova, Anže Logar (46), kandidat je opozicione SDS-a Janeza Janše i u prvom krugu je osvojio 33,96 odsto glasova, a Nataša Pirc Musar 26,85 odsto.
U drugi krug, Nataša Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko procenata više.
Po zatvaranju birališta, prvi preliminarni rezultati biće poznati oko 20 časova. Konačni rezultati biće poznati do 29. novembra, a novoizabrani predsednik će stupiti na dužnost 23. decembra, kada ističe mandat aktuelnom šefu države Borutu Pahoru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala