- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

„Crne zvezde“ 12 godina čekaju osvetu!

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERGana Injaki Vilijams
Gana Injaki Vilijams - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Gana je prethodni put bila akter Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi i niko verovatno nije zaboravio na koji način su ispali od Urugvaja u četvrtfinalu. Sada, 12 godina kasnije, „crne zvezde“ žele da se revanširaju „urusima“ nakon što ih je žreb svrstao u Grupu H.
Gana je na čelu sa Srbinom iz Čajetine Milovanom Rajevcem ostvarila najveći rezultat u svojoj istoriji, plasiravši se među osam najboljih na svetu te 2010. godine. A onda je usledio čuveni meč sa Urugvajem koji je posle regularnih 1:1 otišao u produžetak. Igrao se 119. minut kada je lopta išla ka nebranjenoj mreži, ali je Luis Suarez rukom odbranio i dobio je direktan crveni karton. Ipak, postao je heroj nacije, s obzirom na to da je Asamo Đan promašio penal.
Usledio je penal rulet i Gana je eliminisana! Pokušali su sada ponovo sa Rajevcem, ali je već na Afričkom kupu nacija usledio rastanak posle ispadanja u grupnoj fazi.
Uskočila je igračka legenda Oto Ado „gasi požar“ i uspela da ispuni misiju i da odvede nacionalni tim na Svetsko prvenstvo. „Crne zvezde“ su kroz pakao baraža i dvomeča sa Nigerijom (2:0, 0:2) koji je rešen tek posle penal lutrije, uspele da ostvare zacrtano.
Gana je tako po četvrti put izborila učešće na najvećoj fudbalskoj smotri, i sva četiri bila su u ovom veku.
Kada je igrački kadar u pitanju prva zvezda je Injaki Vilijams iz Atletik Bilbaa koji je tek nedavno debitovao u porazu od Brazila (3:0). Momku rođenom u Baskiji su roditelji iz Akre, pa otuda ima pravo izbora i izabrao je „crne zvezde“. Tu su naravno i sinovi čuvenog Abedija Pelea – Džordan i Andre Aju, dok je poslednja linija kompletna iz Premijer lige, a čini je trio: Danijel Amarti (Lester), Muhamed Salisu (Sautempton) i Tarik Lampti (Brajton).
Raspored
24. novembar
17.00 Portugalija - Gana
28. novembar
14.00 Južna Koreja - Gana
2. decembar
16.00 Gana - Urugvaj
Standings provided by Sofascore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala