- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Volja za laž: Kad je počeo treći svetski medijski rat I Orbita kulture

CC0 / Rixabay / Televizija
Televizija - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Kad je počeo treći svetski medijski rat, zašto su zapadni mediji istinu zamenili dirigovanim lažima usled čega je poverenje građana u njih na istorijskom minimumu, nazire li se kraj novom svetskom dezinformacionom poretku - neka su od pitanja za sociologa Slobodana Reljića.
Reljić je autor studije „Volja za laž – novi svetski dezinformacioni poredak“ i „Mediji i treći svetski rat – smatrajte se mobilisanim“ čija su nova izdanja nedavno objavljena.
Da li se knjiga „Plamen“ kao i prethodne poetske zbirke „Snaga robova“, “Šta je radim ovde“ i „Napredovanje“ našla pred srpskim čitaocima samo zbog vrednosti stvaralaštva legendarnog pesnika i kantautora Leonarda Koena ili i zbog osećaja duga prema dugogodišnjem prijatelju – pitamo urednika izdavačke kuće „Geopoetika“, pisca i prevodioca Vladislava Bajca.
O čemu peva u zbirci pesama „U jednom danu“ i da li je dan reč koja u njegovom poetskom svetu zamenjuje celokupni život – pitamo autora ove poetske knjige i jednog od najnagrađivanijih srpskih pesnika Nikolu Vujčića.
Kako danas gledamo na jedan od najvažnijih datuma srpske kulture – 175 godina od pobede Vukovog jezika i pravopisa i štampanja četiri knjige koje su tu pobedu potvrdile, zašto i 175 godina kasnije imamo različita tumačenja uloge i značaja Vuka i Njegoša, može li se govoriti o srpskim klasicima poput Andrića bez priče o uticaju ovih velikana na njegovo delo – neka su od pitanja na koja, povodom nedavnog obeležavanja Dana „Gorskog vijenca“ u Matici srpskoj razgovaramo sa potpredsednikom Njegoševog odbora Matice, akademikom i piscem Mirom Vuksanovićem.
Otkrivamo i šta se sve čulo na svečanosti naslovljenoj „Nisi ti više mali“ koju je Ruski dom organizovao u čast Matije Bećkovića, a uoči njegovog 83. rođendana, i kako su o poeti rođenom istog dana kad i Jugoslavija besedili njegovi prijatelji Emir Kusturica, Duško Kovačević, Milo Lompar, Petar Božović, Miloš Ković, vladika Joanikije…
Gost „Orbite kulture“ je i književni prevodilac Zorislav Paunković, dobitnik ugledne ruske nagrade „Andrej Beli” za 2022. godinu koji za „Orbitu kulture“ govori o novim trendovima u savremenoj ruskoj književnosti, ali i o snažnom uticaju ruske klasike na svetski književni pogled na svet.
Orbita kulture, 12.11.2022.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala