- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Rezultati američkih izbora dovode u pitanje podršku SAD Ukrajini

© Foto : Ken LambertIzbori za Kongres SAD 2022.
Izbori za Kongres SAD 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Rezultati izbora za Kongres SAD mogli bi da imaju ozbiljne posledice po američku politiku u najvažnijim globalnim pitanjima, uključujući dugoročnu ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini, piše „The New Statesman“.
Prema pisanju lista, razjedinjena i sve više polarizovana Amerika, koja se zatvara i počinje da se bavi sopstvenim problemima, sve manje je sposobna da se bavi važnim spoljnopolitičkim pitanjima, što treba da zabrine sve koji su naklonjeni Ukrajini i drugim zemljama koje zavise od garancija bezbednosti SAD.
Tokom izbora za Kongres u utorak glavno pitanje za birače nije bila spoljna politika, nego su u prvom planu bila strahovanja zbog rasta inflacije, pravo na abortus i na obrazovanje, kao i budućnost demokratije u SAD.
List navodi da, iako postizborna noć za demokrate nije bila onoliko katastrofalna koliko su mnogi predviđali, republikanci su ipak na putu da povrate kontrolu nad Predstavničkim domom, što znači, u krajnjoj meri, da će tokom naredne dve godine američka vlada biti rastrazana nesuglasicama, a Predstavnički dom će oštro istupati protiv dnevnog reda predsednika SAD Džozefa Bajdena.
Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti je još pre izbora upozorio na to da, u slučaju pobede njegove partije, neće biti kart blanša za Ukrajinu.
„Mislim da će ljudi živeti u stanju recesije, tako da ne nameravaju da ispisuju Ukrajini blanko ček“, izjavio je Makarti još 18. oktobra.
Istovremeno, drugi visoko rangirani političari iz redova Republikanske partije hitno su se ogradili od njegovih izjava. Majkl Makol i Majk Rodžers, koji će verovatno biti na čelu Predstavničkog doma predvođenog republikancima, saopštili su da postoji čvrsta dvopartijska spremnost da se održava sadašnji nivo pomoći Ukrajini.
Lider republikanaca u Senatu Mič Makonel rekao je da Kijevu treba pružiti još veću podršku. On je, pritom, izjavio da su Makartijeve reči izvučene iz konteksta i da je on prosto apelovao na to da se pažljivije analiziraju paketi pomoći Ukrajini.
Ipak, u krajnje desnom krilu Republikanske partije sa sve većim skepticizmom se odnose prema pitanju važnosti podrške Ukrajini.

„Uz republikance nijedan dolar više neće otići u Ukrajinu. Najvažnija je naša zemlja“, obećala je tokom predizbornog mitinga kongresmenka iz Republikanske partije Mardžori Tejlor Grin.

Taker Karslon s televizijskog kanala „Foks njuz“, koji vodi jednu od najpopularnijih informativnih emisija na američkoj kablovskoj televiziji, u više navrata je doveo u sumnju stav SAD o oružanom sukobu u Ukrajini i s prezirom govorio o režimu Vladimira Zelenskog. Džej di Vans, koji je pobedio na izborima za Senat u državi Ohajo, ranije je pozvao SAD da prekinu da pružaju pomoć Ukrajini.
Povratak Donalda Trampa, koji je pred izbore održao niz mitinga, a moguće je i da će sledeće sedmice najaviti učešće na predsedničkim izborima 2024. godine, samo će podstaći pozive za vođenje spoljne politike zasnovane na principu „Amerika pre svega“. Tramp, koji je 2019. godine obustavio vojnu podršku Ukrajini, mogao bi ponovo da ugrozi dugoročnu podršku SAD toj zemlji.
Važnu ulogu će imati i neprekidne istrage koje će, kako se može očekivati, tokom naredne dve godine voditi novi saziv Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca, kao i pokušaji da se premosti dostizanje gornje granice federalnog duga.
Sve to, ipak, ne znači da će podrška Ukrajini biti smanjena uskoro. Demokrate će se truditi da u narednim mesecima što je moguće brže obezbede novu tranšu finansijske pomoći, dok još kontrolišu oba doma Kongresa. Dugoročna perspektiva je, međutim, manje predvidiva, zaključuje list.
Glasanje na izborima za američki Kongres - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
SVET
Tesna bitka za američki Senat: Demokrate osvojile Arizonu, u igri još dva mesta koja odlučuju većinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala