Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Alarmantna pretnja iz Prištine: Cilj - proterivanje Srba

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici kosovskih bezbednosnih snaga
Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Poslednje najave Kurtijevih funkcionera da takozvane Bezbednosne snage takozvanog Kosova mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uključujući i sever, još jedna je alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, navodi se u izjavi direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.
„Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na severu“, naveo je Petković, prenosi Kancelarija za KiM.
Prema sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen nedvosmisleno se kaže da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i 4 gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije, dodao je Petković.
Prema njegovim rečima, ta garancija potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum.
„Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama“.
Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize, zaključio je Petković.
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
SRBIJA
Petar Petković: Srbi se neće odreći svojih registarskih oznaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala