- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oči u oči – Si i Bajden

© AP Photo / Charles DharapakSi Đinping i Džo Bajden
Si Đinping i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
Prvi direktni razgovor američkog i kineskog predsednika Si Đinpinga i Bajdena, Kina vidi kao signal da SAD ima želju da dođe do popuštanja napetosti između dve zemlje posle nesrećne posete Nensi Pelosi Tajvanu. :
Nekadašnji dopisnik iz Kine Zoran Đorđević ovako vidi prvi susret kineskog i američkog predsednika licem u lice otkako je Bajden postao prvi čovek SAD

Gde su crvene linije

„Bez obzira na sve nesuglasice, Amerika je Kini veliki ekonomski partner, a pred njom je i „azijski momenat“, verujem da će učiniti sve da glavna tema ne bude ukrajinski sukob“, kaže naš sagovornik.
Si Đinping i Džozef Bajden sastaće se u ponedeljak 14. novembra, ali i na samitu Grupe G20 u Indoneziji i APEK-a na Tajlandu sledeće nedelje, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Da će se dvojica lidera sastati na samitu G20 potvrdila je i Bela kuća.
„Bajden je izjavio da je cilj susreta dublje razumevanje kineskih prioriteta, ali ih dobro zna, prvi je Tajvan, a drugi ukidanje protekcionizma za koji Kina optužuje SAD, zatim slabljenje tehnoloških barijera za izvoz tehnologije u Kinu. Bajden je takođe rekao da treba da vidi gde su crvene linije. Zna se, crvena linija kod Kine ja Tajvan, a kod Amerikanaca verovatno da im ne uzimaju tržište“, kaže Đorđević.
On sa druge strane ističe da je je inicijativa za ovaj susret potekla sa američke strane. S tim u vezi se u Kini beleže različita reagovanja, ali uglavnom se sve čita kao signal želje SAD da dođe do popuštanja napetosti između dve zemlje.
© AFP 2023 / PETER PARKSDžo bajden i Si Đinping
Džo bajden i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Džo bajden i Si Đinping
„Kina, naravno, nije izbegla ovaj značajan dijalog, njoj je Amerika ogroman partner, ali i njen najveći dužnik, Kina je najveći poverilac SAD-a. Istovremeno, Amerika ne može da prenebregne uticaje koje Kina ima, pre svega zahvaljujući svom ekonomskom razvoju, ali i miroljubivoj politici, posebno prema nesvrstanom trećem svetu. Svesni su da Kina stiče sve više uticaja, posebno ekonomskog, na svim kontinentima“, kaže Đorđević.
Pored ekonomskog rata i činjenice da su SAD provocirale Kinu preko Tajvana, Kina tvrdi da ta zemlja krši pravila o kontroli izvoza. Đorđević je siguran da će najvažnija tema sastanka dvojice lidera biti ekonomska saradnja. On veruje da je dobar deo plašenja Kinom u SAD za unutrašnju upotrebu, jer je ekonomska saradnja sa njom Americi neophodna.
„Šta god SAD preduzmu u vezi sankcija Kini, naštete običnom američkom građaninu, koji izuzetno kvalitetnu kinesku robu kupuje jeftino. Sigurno je da Amerika takozvanu „sinofobiju“ predstavlja većom nego što zapravo jeste, uvek postoji više razloga zašto se to radi, da li da se skrene pažnja sa prilično velike inflacije, da se ukaže na Kinu kao bauka, kao što se to radilo sa Sovjetskim savezom. Razloga je više, ali to je prosto njihov modus operandi, oni tako funkcionišu“.

Tajvan vruća tema

Kada je reč o političkim temama tokom razgovora Si Đinping - Bajden, Đorđević još jednom podseća da po pitanju Tajvana obe strane stoje čvrsto na svojim pozicijama i dodaje da je siguran da se za ovaj susret kineska strana pripremala dugo i detaljno.
„Za Kineze je alfa i omega to da je Tajvan neodvojivi deo Kine i da će se jednog dana prisajediniti. U prethodnih nekoliko meseci imali smo plašenje da će Kinezi oružano da napadnu Tajvan i pitanje da li će Amerika da se umeša. Kinezima nije u interesu da ratuju, do takvog sukoba neće doći. Oni rade na tome da se Tajvan mirno prisajedini, ali nikada nisu odustali od toga da mogu i vojno da intervenišu, time Kinezi plaše i Amerikance i Tajvance. Biće ovo prilika i za podsećanje da su SAD i Kina od Niksonove posete potpisali tri zvanična državna dokumenta koje su odobrili svi zakonodavni organi obeju zemalja, gde priznaju da je Tajvan kineski“.
© AP Photo / Taiwan Ministry of Foreign Affairs via APNensi Pelosi napušta Tajvan.
Nensi Pelosi napušta Tajvan. - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Nensi Pelosi napušta Tajvan.
Đorđević kaže da istovremeno Kina nema ništa protiv razvijanja američko – tajvanske trgovine, ali pod uslovom da im SAD ne prodaje oružje, i da puste Kinu da sama reši svoje unutrašnje pitanje.

Ukrajinska kriza

Naš sagovornik je siguran da će tema prvog sastanka američkog i kineskog predsednika biti i ukrajinska kriza. Siguran je da će Kina ponoviti svoje poznate stavove o zaštiti suvereniteta i da je isključivo protiv svih vrsta sankcija, ali, smatra naš sagovornik, razgovori o Ukrajini biće verovatno drugačiji od onih koji se mogu očekivati o gorućoj svetskoj temi.
„Za Kinu upravo nastupa takozvani „azijski momenat“, za dva dana počinje samit OSEAN-a u Kambodži, posle toga je Samit G20 na Baliju, 15. i 16. novembra, a nakon njega je samit APEK-a, Azijsko – pacifičkog foruma ekonomske saradnje, na Tajlandu. Sve je ogromna prilika za Kinu da se što više poveže sa azijskim zemljama i drugim članicama. Ona već ima platformu da što više forsira neku vrstu multilateralizma, da ne bude samo jedna preovlađujuća ekonomska ili vojna sila, već da razvija trgovinu, da ona bude što više slobodna, da se smanji protekcionizam, za koji optužuju Amerikance“, kaže Đorđević.
On dodaje da je cilj Kine da raširi već postojeće veze, a nastaje dobar momenat u diplomatskom, političkom i ekonomskom smislu;
„Pogotovo zato što tu sada neće biti prisutna Rusija, koja takođe ima dobru saradnju sa tim regionom. Bez obzira na odlične odnose sa Rusijom, Kina će ipak iskoristiti tu šansu. Ona želi da se što pre ostvari mir, da se postigne sporazumno rešenje koje će zadovoljavati obe strane, ali ne želi da se meša, ne želi da sugeriše. Na pomenutim samitima u Aziji ona će nastojati da malo skrene tu temu sa dnevnog reda, uključujući i sa Bajdenom, da se ne bi dogodilo da rusko – ukrajinski sukob prevagne u odnosu na želju za saradnjom, globalanim oslobađanjem trgovine od raznih uticaja“, smatra Đorđević.
On dodaje da je gotovo siguran da Kina na svim pomenutim važnim skupovima pokušati da smanji uticaj sukoba u Ukrajini, da će nastojati da on ne preuzme glavni tok.
„Kina i dalje ima ekonomsku saradnju i sa Rusijom i sa Ukrajinom, ona je sada pretrpela određene uticaje zbog promena transporta, cena, ali i odnosa. Oni ne žele da ugroze poslovanje ni sa jednom stranom, ali činjenica je da zbog ukrajinskog sukoba ta saradnja trpi, zato će insistirati isključivo na miru“, zaključuje nekadašnji ekonomski savetnik ambasade Srbije u Pekingu.
Kakvi su planovi Kine u narednih deset godina pogledajte u emisiji "Prorok":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala