Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pobedom u Velikom ratu Srbija stekla pobednički duh — Obeležen Dan primirja u Beogradu /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićDan primirja u Prvom svetskom ratu
Dan primirja u Prvom svetskom ratu  - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.
Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca na spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu, predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.
Ceremonija je počela parastosom za nastradale koji je predvodio vladika Stefan, starešina Hrama Svetog Save, nakon čega je odata pošta nastradalima u Prvom svetskom ratu uz najviše državne počasti.
Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu, predstavnici drugih ambasada u Srbiji i strani vojni izaslanici, boračka udruženja.
Zatim je održan minut ćutanja za nastradale i intonirana himna „Bože pravde“, a nakon obraćanja ministar Selakovića, održan je kulturno - umetnički program.
Selaković je istakao da je Srbija svojom pobedom u ratovima, svrstavajući se u redove onih koji su se borili za slobodu i pravdu, stekla istorijski i moralni kapital, stekla pobednički duh, nekada na vojnom polju, a danas u ekonomiji, kulturi, sportu i drugim oblastima.
Kako kaže, danas se bori i da postane član evropske porodice gde je bila pre 104 godine, a opredeljena je da pobeđuje jer gubtnik nema pravo na samostalnost u odlučivanju.
„Zbog toga, bez obzira na veličinu tertorije i broj stanovnika, pobedom u Velikom ratu, srpski narod se svrstao u velike narode“, kazao je Selaković i dodao da se od 2020., 15. septembar obeležava kao Dan srpskog jedinstva upravo u želji da se prenese pobednički duh i na nove generacije.
Srbija svoju budućnost vidi u zajednici sa drugim evropskim narodima, kazao je Selaković i dodao da je Srbija iz Velikog rata naučila da velike stvari i dela ne možete da ostvarujete kada ste sami.

Položen venac na Spomenik neznanom junaku na Avali

Ranije danas Selaković je položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali
Selaković, izaslanik predsednika Srbije, zatim se upisao u spomen-knjigu u kojoj je napisao da je „pobeda slavne srpske vojske u Velikom ratu nemerljiv doprinos moralnom i istorijskom kapitalu srpske nacije i jedan od temeljnih osnova da sebe i svoje pretke i potomke možemo da smatramo pobednicima“.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICObeležen Dan primirja na Avali
Obeležen Dan primirja na Avali - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Obeležen Dan primirja na Avali
„Taj pobednički duh rođen je u želi da se bude i ostane svoj, poseban, nezavisan. Nekada je trijumfovao na bojnom polju, a danas u ekonomiji, sportu, kulturi, obrazovanju i na svakom drugom planu. Da nije bilo pobede naših predaka pitanje je i da li bi bilo Srbije danas - sa tom mišlju današnja pokoljenja klanjaju se senama slavnih predaka i grade Srbiju svojih potomaka“, napisao je Selaković u spomen-knjizi.
Izaslanik predsednika Srbije je potom, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, izvršio smotru počasne čete Garde VS i poklonio se zastavi.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICObeležen Dan primirja na Avali
Obeležen Dan primirja na Avali - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Obeležen Dan primirja na Avali

Položen venac na Spomen-kosturnicu ruskim vojnicima

Polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, ambasada Ruske Federacije u Beogradu obeležila je danas Dan primirja u Velikom ratu.
Vence su tokom ceremonije, koja je počela opelom za sve nastradale i intiniranjem himni Rusije i Srbije, položili ruski ambasador Aleksandar Bocan - Harčenko, predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, Grada Beograda, ambasade Belorusije, boračkih udruženja.
Spomen kosturnica ruskim vojnicima nastala je kako bi se na odgovarajući način sahranili posmrtni ostaci ruskih vojnika - učesnika Prvog svetskog rata, koji su živote izgubili u odbrani Beograda i drugih gradova, na bitoljskom bojištu, Solunskom frontu, Kajmakčalanu i drugim bojištima na teritoriji bivše Jugoslavije.
U Prvom svetskom ratu Rusija je pored svog zapadnog fronta od hiljadu kilometara i kavkaskog fronta od više stotina kilometara, morala da brani i rumunski front, a svesrdno pomažući svoje saveznike, poslala je i u Srbiju na početku rata poneke formacije mornara, inženjeraca i tobdžija za akciju na Savi i Dunavu, bolnice, ratni i sanitetski materijal.
Na Solunski front poslala je dve brigade - drugu brigadu generala Diterihsa i četvrtu generala Leontijeva, koje su uzele učešće u teškim borbama na Solunskom frontu i imale velike gubitke.
Pretpostavlja se da je poginulih, kao i onih koji su podlegli ranama i malariji, bilo oko 10.000.

Odata počast stradalim Francuzima

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu danas su položeni venci i odata počast stradalim Francuzima na Francuskom groblju u Beogradu, a vence su, između ostalih, položili i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Tokom ceremonije odavanja počasti, koja je pocela intoniranjem himni Francuske i „Bože pravde“, vence su položili i šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre, predstavnici drugih ambasada, predstavnici Grada Beograda, boračka udruženja.
Ambasador Košar podsetio je na to da se na Francuskom groblju u Beogradu Francuska seća 50.000 Francuza koji su poginuli, kako kaže, uz svoju srpsku braću na bojištima Solunskog fronta.
Kako je dodao, 11. novembra se odaje počast svima koji su položili život za Francusku, među kojima i 1.038 pripadnika oslobodilačkog pokreta otpora, a koje je general de Gol, kako kaže, posebno želeo da istakne.
„Obeležavanje 11. novembra u Beogradu znači naročitu priliku da se podseti na fracusko - srpsko prijateljstvo iskovano tokom Prvog svetskog rata“, kazao je Košar.
Navodeći da se 24. februara rat ponovo vratio na tlo Evrope, Košar kaže da upravo zato što ovo „groblje svedoči o tome kolika je cena rata, Francuska se odlučno zalaže kod svojih saveznika za jačanje odbrane istočne Evrope i ne štedi napore kako bi učinila da prestane ruska agresija protiv Ukrajine“.
Košar je svoje obraćanje završio na srpskom jeziku.
"Živela Francuska, živela Srbija, živelo prijateljstvo naših naroda“, rekao je on.

Dan primirja obeležen na groblju Komonvelta

Polaganjem venaca na groblju Komonvelta, ambasada Velike Britanije u Srbiji obeležila je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a ceremoniju je predvodila britanska ambasadorka Šon Meklaud.
Na početku ceremonije održana su dva minuta ćutanja, a vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Grada Beograda, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Francuske Pjer Košar, Nemačke Anke Konrad, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i predstavnici Ambasade SAD, Austrije.
Groblje Komonvelta ili Britansko vojno groblje u Beogradu nalazi se u sklopu Novog groblja, a na njemu je sahranjeno 483 vojnika iz zemalja Komonvelta, od kojih je najviše britanskih i kanadskih vojnika koji su nastradali u toku Prvog i Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.
Počasna paljba povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
SRBIJA
Srbija i svet slave Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala