- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: SAD, Velika Britanija i Australija održavaju vežbe koje simuliraju sukob sa Rusijom

© AP Photo / John BazemoreAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
SAD, Velika Britanija i Australija održavaju zajedničke vojne vežbe koje simuliraju borbene operacije protiv ruske vojske na teritoriji Evrope, piše britanski list „Tajms“.
Manevri pod nazivom „Projekat konvergencija“ održavaju se u američkoj pustinji Mohave.
Prema pisanju lista, oko 450 britanskih vojnika, uključujući pripadnike elitne jedinice „Rendžeri“, otputovalo je u Kaliforniju kako bi učestvovali u 14-dnevnim vojnim vežbama u vojnoj bazi „Fort Irvin“ zajedno sa američkom i australijskom vojskom. Cilj je uvežbavanje borbenih dejstava na otvorenim predelima pustinje koji su „slični ravnim terenima ukrajinske stepe“. Kako navodi autor članka, treninzi „imitiraju borbena dejstva u uslovima prisustva ruskih snaga na teritoriji Evrope“.
U okviru vojnih vežbi uvežbava se i primena „grupa bespilotnih letelica“, kao i britanskih sistema za lansiranje vođenih raketa iz porodice GMLRS koje gađaju ciljeve na osnovu smernica koje dobiju od američkih bombardera F-35. Scenario vežbi simulira kako „kopnene borbe u Evropi“, tako i „sukob na ostrvu u Tihom okeanu“.
Po rečima jednog od učesnika u vežbama, sukob u Ukrajini je otkrio „određene promene“ u praksi ratovanja, uključujući masovnu primenu dronova. Kako je dodao, sada zapadne vojske „moraju brzo da se prilagode novoj realnosti“, piše „Tajms“.
Takođe se navodi da će slične vežbe biti održane u Evropi sledeće godine, i to u Nemačkoj ili Poljskoj.
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
SVET
Mediji: Pentagon namerno „provocira“ Rusiju na Arktiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala