Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi Kurtiju vezali ruke: Priština nema način da zavlada severom Kosova

© Tanjug / KANCELARIJA ZA KIMKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Privremena vlada Aljbina Kurtija ne može bez odluke parlamenta u Prištini da uspostavi bilo gde ni koordinatore niti privremeno rukovodstvo nigde, a naročito na severu Kosova jer je izlaskom Srba iz parlamenta, izgubljena potrebna većina za odlučivanje.
Ovo za Sputnjik tvrdi Slobodan Dimitrijević predstavnik četiri srpske opštine u Centralnoj izbornoj komisiji, dodajući i da su srpski članovi CIK-a podneli ostavke tako da ne može da se održe ni izbori na severu Kosova kako je Kurti najavio.

Takozvani Ustav Kosova jasan po pitanju manjina

„U parlamentu Kosova imate 120 poslanika. Ustavom Kosova zagarantovano je 20 mesta za manjine od čega je 10 srpskih poslanika podnelo ostavke što znači da parlament zakonski ne može da funkcioniše,“ objašnjava naš sagovornik.
Dimitrijević podseća da su i takozvani srpski „rezervni poslanici“ njih 20, takođe podneli ostavke, tako da je ta mesta nemoguće popuniti Srbima koji su na izborima osvojili vlast.
„Znači, svi Srbi i koji su bili poslanici i koji su bili „rezervni „poslanici podneli su ostavke. Kurti ne može nikoga da imenuje za te pozicije. Ustav Kosova je po tom pitanju jasan - od 120 poslanika mora biti 20 poslanika manjina,“ ističe on.

Parlament u Prištini treba raspustiti

Po njegovim rečima, jedina Kurtijev opcija je da se parlament u Prištini raspusti na prvoj narednoj sednici i da se raspišu opšti izbori.
„Tehnička vlada po kosovskom zakonu može da bude u opticaju maksimalno šest meseci,“ kaže Dimitrijević.
Inače, Dimitrijević kao predsednik Komisije u CIK- u iz četiri opštine, kao i svih deset srpskih članova podneli su neopozive ostavke na svoje pozicije.
„Tako da izbora u četiri srpske opštine na Kosovu ne može biti. Kao razlog smo naveli da bez postizanja političkog dogovora i saglasnosti građana u našim opštinama izborni proces je nemoguća misija jer bi on bio u suprotnosti i sa našim ličnim, moralnim i demokratskim načelima i ubeđenjima,“ kaže on.
Inače, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako su mediji preneli, razmišlja da u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije postavi koordinatore kao zamenu za predsednike opština koji su podneli ostavke tokom izlaska Srba iz svih institucija. Navodno bi ti koorinatori bili birani iz redova Albanaca i faktički bi upravljali „na daljinu“ pošto im Srbi sigurno ne bi dozvolili pristup lokalnim organima, što je po rečima našeg sagovornika „moguće“ samo ako se neki od Albanca izjasne da su Srbi.

Kurti traži zamenu za Srbe

Kosovska Centralna izborna komisija je još pre dva dana primila zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani da preporuči imena koja će zameniti poslanike iz redova Srpske liste, koji su podneli ostavke, oslanjajući se na Zakon o opštim izborima, prema kome će Centralna izborna komisija pripremiti preporuku u zakonskom roku od pet radnih dana od momenta prijema zahteva.
Zakonska procedura je da poslanici u ostavci moraju da budu zamenjeni osobama sa iste liste na kojoj su i oni izabrani na poslednjim parlamentarnim izborima. Ako i oni odbiju, postupak se ponavlja dok se ne popune mesta u Skupštini iz redova srpske manjine.
Međutim, ukoliko drugi predstavnici Srpske liste odbiju da preuzmu mandate, u toj situaciji parlament je ušao u krizu, u ustavnom smislu, jer nije jasno sa kim bi mogli da se zamene poslanici, jer druge dve stranke iz srpske zajednice koje su učestvovale na prethodnim izborima imaju samo osam kandidata za narodne poslanike, a potrebo je 10 i više.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala