- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska izvodi planirani manevar na levoj obali Dnjepra

© Sputnik / Ivan Rodionov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruske vojske u Hersonskoj oblasti
Pripadnici ruske vojske u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Ruska vojska izvodi manevar na pripremljenim položajima na levoj obali Dnjepra u pravcu Nikolajev-Krivi Rog u strogom skladu sa planom, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
U južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su protivnapad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikoljskog u DNR. U borbama je ubijeno do 55 pripadnika ukrajinskih snaga.
U pravcu Krasnog Limana Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj ofanzive ukrajinskih trupa. U napadu je ubijeno i ranjeno 70 ukrajinskih vojnika i uništeno jedno borbeno vozilo pešadije i tri kamioneta.
Ruska avijacija oborila je ukrajinski avion Su-25 u Nikolajevskoj oblasti i helikopter Mi-8 u Zaporoškoj oblasti, dodao je Konašenkov.
Takođe je u Hersonskoj oblasti presretnuta 21 raketa „Himars“ i „Oljha“.
Uništene su i tri protivradarske rakete „Harm“ u DNR i Hersonskoj oblasti, devet dronova u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
Ruska artiljerija i avijacija uništile su tri američke radarske stanice za protivbaterijsku borbu ukrajinskih snaga u DNR, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti.
U Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište goriva za vojnu tehniku, a u Nikolajevskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije.
U kupjanskom pravcu dve ukrajinske čete zajedno sa neonacistima i stranim plaćenicima pokušale su da napadnu jedinice ruskih trupa u Luganskoj Narodnoj Republici. Aktivnim dejstvima ruskih trupa i artiljerijskom vatrom one su zaustavljene i rasturene. Ubijeno je više od 90 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan tenk i četiri borbena oklopna vozila.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 333 aviona, 173 helikoptera, 2.479 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.491 tenk i drugih oklopnih vozila, 885 borbenih vozila za raketne sisteme, 3.564 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.158 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala