- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Protivljenje Brisela američkom zakonu – da li je to prvi znak otrežnjenja posrnule Evropske unije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Evropske unije u Briselu
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
To što su se ministri finansija EU usprotivili američkom Zakonu o smanjenju inflacije, ocenivši da ugrožava evropsku industriju, je tek prvi znak suočavanja sa realnošću. To je, ipak, još daleko od potpunog otržnjenja EU koje znači uspostavljanje normalnih odnosa sa Rusijom i Kinom, bez kojih Evropa nema šanse, uveren je konsultant Branko Pavlović.
Svih 27 ministara finansija Evropske unije ovih dana je bilo jednoglasno u protivljenju Zakonu o smanjenju inflacije koji su američki zakonodavci odobrili još u avgustu, koji podrazumeva 369 milijardi dolara olakšica najviše po pitanju klimatskih i energetskih problema. Ono što je Evropsku komisiju „ozbiljno zabrinulo“ to je kako su dizajnirani podsticaji u tom američkom paketu mera, jer će to, po ocenu EU ministara, ugroziti evropsku industriju.

Sporan američki zakon –prvi znak EU otrežnjenja

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u tom američkom zakonu koje su u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine, a jedan od najvećih kamena spoticanja za Evropljane su američke poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Severnoj Americi. To bi moglo da stvori problem evropskim proizvođačima automobila koji se fokusiraju na električna vozila.
Po oceni Pavlovića, to što se funkcioneri EU država bune još uvek ne znači da će se promeniti njihov globalni kurs. Oni se, kao i ceo Zapad, suočavaju sa bitno smanjenim tržišnim mogućnostima i naravno da su onda vrlo, vrlo napeti zbog mogućeg daljeg pogoršavanja sposobnosti da se bude konkurentan na nekom tržištu, kaže naš sagovornik.
Za njega donošenje ovakvog američkog zakona ne predstavlja nikakvu novost.

Uobičajeno američko postupanje

„Treba zaista biti veoma nepametan pa misliti da Amerika kada za to bude imala potrebe neće postupiti na ovaj način. Metodološki ovo što sada radi Amerika ne bi smelo da bude nikakvo iznenađenje za njene partnere, jer je to uobičajen način njenog postupanja kad god ima potrebe da protekcionizmom štiti neke svoje interese“, ističe dobar poznavalac američke scene.
Samo se treba prisetiti da je, dok se iz petnih žila trudila da EU zabrani uvoz ruskog gasa, svojevremeno sama uvozila ruski tečni prirodni gas da bi lakše prebrodila hladnu zimu 2018. godine. Takođe da je dok je diktirala spisak antiruskih sankcija EU, krajem jula sama sebe oslobdila sankcija na uvoz ruskog azotnog đubriva neophodnog za poljoprivrednu proizvodnju.
© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaDok je evropi diktirala antiruske sankcije, Amerika je uvozila rusku naftu
Tanker „Akademik Pašin“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Dok je evropi diktirala antiruske sankcije, Amerika je uvozila rusku naftu
Sredinom godine Volstrit džornal je objavio da uprkos uvedenim oštrim sankcijam, u SAD stiže ruska nafta. Ili da Evropi spočitava trgovinsku saradnju sa Kinom, a sama sa njom ima najveću trgovinsku razmenu kojoj u kraj nisu stale ni tarife na uvoz kineske robe. Uveo ih je još Donald Tramp dok je sedeo u Beloj kući, a Džozef Bajden sa njima nastavio, ali je uprkos njima rasla i vrednost trgovinske razmene sa Kinom, kao i američki trgovinski deficit.

Odrekla se Rusije i ušla u nerešive probleme

Ne štedeći ni EU, Pavlović primećuje da kada su u pitanju automobili na električni pogon, što najviše žulja EU u ovom zakonu, nema zemlje u svetu u kojoj njihova prodaja nije subvencionisana. Pitanje je samo koliko. Kad Evropljani subvencionišu i prodaju, to im se sviđa, ali kada neko drugi subvencioniše, pa oni ne mogu da prodaju, to im se veoma ne sviđa, dodaje ironično naš sagovornik.
„Kina ovu godinu završava kao drugi najveći proizvođač automobila na električni pogon. Prestići će Nemačku i dogodine će preteći i Japan i biće prvi proizvođač na svetu. Amerika želi da zaštiti svoje tržište koje je vrlo značajno. Najveće tržište elektriočnih automobila na svetu je Kina, sledeće je Amerika, pa tek onda dolazi EU. Tako će EU koja se odrekla drugih prednosti, pre svega u trgovini i strateškim povezivanjem sa Ruskom Federacijom, ući u nerešive probleme konkurentnosti na svim drugim tržištima“, objašnjava ovaj konsultant.

Još daleko od političkog opamećivanja

On ističe da se sada pokazuje da oni ne mogu više da izdrže nikakav udar bilo kakvog smanjivanja tržišta za njihove proizvode. Uprkos tome, smatra da je još daleko od toga da se to pretoči u političko opamećivanje EU. Njihovo suočavanje sa tim problemima tek sledi, jer će je eventualne kontramere koje bude preduzela za zaštitu svoga tržišta, po njegovoj oceni, dovesti u sukob ne samo sa Amerikom, nego i sa Kinom.
© AP Photo / Matt DunhamEU protivljenje američkom zakonu o inflaciji je samo početak evropskog otržnjavanja
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
EU protivljenje američkom zakonu o inflaciji je samo početak evropskog otržnjavanja
„A bez kineskog tržišta oni u kratkom vremenskom periodu nemaju nikakve šanse. S ovom politikom oni inače nemaju šanse, tako da će to otrežnjavanje trajati duže. To suočavanje sa realnošću šta za svoj džep, svoj standard i svoj privredni sistem znači kad slediš američku politiku je počelo“, uveren je naš sagovornik.
Reagovanje ministara EU stiglo je posle nedavnog prvog sastanka radne grupe evropskih i američkih zvaničnika povodom onoga što brine Evropljane. Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je bio jasan da EU kao blizak saveznik SAD traži status sličan onom koji imaju Meksiko i Kanada.

Amerika neće ništa menjati

Na pitanje hoće li biti popravke američkog zakona na fonu onoga što traži EU, ili će ona ipak leći na rudu, Pavlović je bio sasvim jasan:
„Neće Amerika ništa tu menjati. Oni misle da će SAD nešto menjati, ali neće ništa. Obrnuto, kako Amerika bude ulazila u recesiju, tako će sve više gledati da se izvlači na teret svih drugih, pa i EU. Osnovni problem je u finansijskom sektoru. Ključna američka moć je u finansijskom sektoru, ali i u kulturološkom uticaju koji ima na Evropu. Uticaj Evrope na Ameriku je nikakav, a kulturološki, ideološki, politički uticaj Amerike na EU je ogroman“.
On smatra da je tu EU u velikom hendikepu, jer, kako kaže, ne možeš biti u međunarodnom političkom zagrljaju sa Amerikom i misliti da će ti to doneti ekonomske koristi.

Otrežnjenje – normalni odnosi sa Rusijom i Kinom

„Ti lomovi će se samo produbiti u EU, pre nego što dođe do otrežnjenja, jer otrežnjenje zapravo znači uspostavljanje normalnih odnosa sa Rusijom i Kinom, a to znači prelazak na multipolarnost, potpuno napuštanje američke pozicije, a to još nije blizu“, ocenio je naš sagovornik.
© AP Photo / Andy WongOtrežnjenje EU znači uspostavljanje normalnih odnosa sa Rusijom i Kinom
EU kao američki izgovor za trku s Kinom  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Otrežnjenje EU znači uspostavljanje normalnih odnosa sa Rusijom i Kinom
Na pitanje da li Evropa može sebi da priušti ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona - Kupujmo evropsko, može li sa svojom proizvodnjom biti samodovoljna, da ne zavisi od drugih, Pavlović kaže da to nije moguće.
Objašnjavajući zašto kaže da je finansijski vezana za Ameriku. Ona će trpeti udarce te vrste i evro će još dublje pasti. Po njegovom mišljenju, počeće da se izbacuje kao valuta iz trgovine, kao rezervna svetska valuta. Teški lomovi na finansijskom planu tek predstoje EU u tom postupku emancipacije, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala