Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Osmanijeva i Kurti preneli Makronu da podržavaju francusko-nemački predlog

© AP Photo / Michel EulerVjosa Osmani i Aljbin Kurti sa Emanuelom Makronom
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti sa Emanuelom Makronom - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Predsednica i premijer privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti preneli su francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da francusko-nemački predlog „služi kao dobra osnova“ za dalje razgovore sa Beogradom, zahvalivši mu se na posvećenosti da sa Nemačkom ubrza dijalog.
Emanuel Makron je primio Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija u Jelisejskoj palati u Parizu, saopšteno je iz Prištine, prenosi RTS.
Zvaničnici iz Prištine ponovili su posvećenost dijalogu, zasnovanog, kako su rekli, „na očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova“.
Osmanijeva i Kurti govorili su o nedavnim dešavanjima na severu pokrajine ističući da institucije u Prištini ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane.
„S tim u vezi, Osmanijeva i Kurti su spomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje srpskih građana i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na severu“, navodi se u saopštenju koje prenosi javni servis.
Rekli su da će Priština nastaviti da bude koordinisana sa međunarodnim partnerima za rešavanje bezbednosnih izazova.
Preneli su Makronu da francusko-nemački predlog „služi kao dobra osnova“ za dalje razgovore sa Beogradom, zahvalivši mu se na posvećenosti da sa Nemačkom ubrza dijalog.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se takođe sastao s francuskim predsednikom, odbacio je ideju da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala