- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Omaž velikom srpskom reditelju na festivalu u Solunu

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVelimir Bata Živojinović u filmu „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića.
Velimir Bata Živojinović u filmu „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića. - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Retrospektiva filmova velikog srpskog i jugoslovenskog režisera Aleksandra Saše Petrovića održava se na 63. Filmskom festivalu u Solunu, jednom od najstarijih na Balkanu.
Festival je otvoren u četvrtak 3. novembra i tog dana je počeo i omaž velikom jugoslovenskom i srpskom filmskom stvaraocu prikazivanjem njegovog prvog samostalnog igranog filma „Dvoje“ koji je u svetsku distribuciju otišao pod naslovom „I ljubav je nestala“ (And love has vanished).
Solunski festival je poznat i po lojalnoj publici pa su projekcije filmova Aleksandra Saše Petrovića dobro posećene i za njih vlada veliko interesovanje.
U Solunu su prikazani filmovi „Dani“, „Tri“ i „Skupljači perja“, koji su bili nominovani za Oskara. Biće prikazani i „Biće skoro propast sveta“ i „Majstor i Margarita“, a sve filmove predstavlja Vlastimir Sudar iz Fondacije Aleksandra Saše Petrovića, autor knjige „Portret umetnika kao političkog disidenta: Život i delo Aleksandra Petrovića“.
Omaž Petroviću završava se u petak posebnom projekcijom nedavno restaurirane francuske verzije filma „Seobe“, koju će predstaviti i mlađa sestra reditelja, Radmila Čvorić Petrović. Publika u Solunu će imati retku priliku da vidi poslednji film poznatog autora nastao po romanu Miloša Crnjanskog.
Festival u Solunu zatvara se u nedelju 13. novembra.
Scena iz filma Sakupljači perja - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2017
Gospon-druže, nisam ja kriv, moram da jedem (video, foto)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala