- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„O cenama od prošle godine možemo samo da maštamo“ – krah tržišta kriptovaluta

CC0 / Pixabay / Bitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Pre tačno godinu i jedan dan, bitkoinom se trgovalo po rekordnoj ceni od 67.617 dolara, a drugoplasirani itirijum na berzama je dostigao cenu od 4.700 dolara. Kripto novčići su beležili stope rasta i po nekoliko desetina hiljada odsto i svima se činilo da će se krilatice koje prate blokčejn tehnologiju i obistiniti. Ali onda je došla „kripto zima“.
Vrednost čitavog tržišta kriptovaluta krenula je nizbrdo – „rudari“ su usled povećanja cena struje rudarili sve manje, pojedini novčići su doživeli katastrofalne neuspehe, menjačnice kao što su Voyager i Celsius upale su u finansijske probleme i bankrotirale, a fondovi poput Three Arrows Capital-a se gasili, dok su cene na tržištu počele da se udaljavaju od istorijskih maksimuma.
Prema aktuelnim cenama na sajtu Coingecko, bitkoinom se danas trguje po ceni od oko 17.700 dolara, što je pad od 12,5 odsto u poslednjih nedelju dana, a itirjumom za 1.299 dolara, što je pad od 1.299 dolara.
Poslednjih par dana bilo je izuzetno turbulentno. Kao grom iz vedra neba udarila je vest da je još jedna velika menjačnica upala u probleme. Jedan od lidera čitavog tržišta, FTX, našao se u krizi likvidnosti i za samo 72 sata sa menjačnice je povučeno 6 milijardi dolara. Pomoć su zatražili od najvećeg konkurenta, menjačnice Binance. Izgleda da kada pod propadne, tržištu decentralizovanog novca ne preostaje ništa drugo nego da se centralizuje.

„Strašno je pomisliti da je jedna od najvećih menjačnica na svetu uhvaćena u krizu likvidnosti, i da joj spas nudi njen najveći konkurent“, izjavio je za Rojters izvršni direktor finansijski savetnik, Den Raju.

Ovaj potez izazvao je dramatičan preokret u bogatstvu milijardera Sema Benkman-Frida, vlasnika FTX-a i predstavlja poslednje u nizu hitnih spasavanja u svetu kriptovaluta ove godine, pošto su se investitori povukli iz rizičnije imovine usred rastućih kamatnih stopa.
Samo dan kasnije, Binance je izašao sa drugačijim planovima. Odustali su od pomoći konkurentu, a u tvitu u sredu su istakli: „U početku smo se nadali da ćemo moći da podržimo klijente FTX-a da osiguraju likvidnost, ali problemi su izvan naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo“.
Za sada nije jasno ko je sledeći na redu za kupovinu posrnule kripto-menjačnice. Benkman-Frid rekao je investitorima da se kompanija suočava sa nedostatkom od 8 milijardi dolara zbog zahteva za povlačenjem i da joj je hitno potrebno finansiranje.
Reakcije na ovu vest bile su, neki bi rekli, strahovite. U utorak je zabeležen pad od 13 odsto kod cene bitkoina, a u sredu još dodatnih 15 odsto. Itirijum je za to vreme izgubio trećinu svoje vrednosti. Obe su danas povratile deo izgubljenog.

„Kriptovaluta solana koja je jedan od projekata FTX-a beleži pad od oko 50 odsto, a FTT token je pao za 80 odsto. Nema naznaka za svetlu budućnost s obzirom da su brojni faktori nesigurni“, istakao je za „Blic Biznis“ stručnjak i analitičar tržišta kriptovaluta, Igor Mirković.

Sve manje poverenja među investitorima

„Kada propada top menjačnica, to je potpuno novi nivo“, istakao je za Rojters Deni Čong, izvršni direktor decentralizovane finansijske kompanije Tranchess, osvrćući se na propast tera novčića i fonda Three Arrows Capital.
„Kapital malih investitora, pa i marketmejkera i dalje je kod FTX-a“, istakao je on dodajući da upravo kada su ljudi pomislili da „kripto-zima“ verovatno neće potrajati... dolazi još jedna ovakva epizoda.
„Ovo nije ni prvi ni poslednji put da je vrednost kriptotržišta radikalno brzo pala. Isto se desilo i početkom 2018, pa i prošle godine. Ono što sada brine je činjenica da se radi o lideru na tržištu i ako oni nailaze na probleme, čini mi se da ćemo o cenama od prošle godine, zasad, moći samo da maštamo“, kaže za „Blic Biznis“ jedan domaći investitor koji je želeo da ostane anoniman.
Investitori već otpisuju sredstva uložena u FTX. Fond rizičnog kapitala Seqoia Capital je u sredu upisao 150 miliona dolara izloženosti na nulu. Kanadski Ontario Teachers Pension Plan, Tiger Global i japanska Softbank su takođe investitori FTX.
Većina kripto igrača i dalje je optimistična po pitanju dugoročnog razvoja, ali su spremni za dalje padove u bliskoj budućnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala