- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpska Mata Hari: Večeras premijera filma „Vera“

© Tanjug / RADE PRELICJovana Stojiljković
Jovana Stojiljković - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Svečana premijera novog domaćeg igranog filma „Vera“ prema scenariju i režiji debitanta Nedeljka Kovačića, održaće se u večeras Beogradu, u bioskopu „Sinepleks galerija“ u Beogradu na vodi. „Vera je špijunski film o Veri Pešić, srpskoj Mata Hari.
Koscenarista filma je Kristina Đuković, producent Danka Milošević, stručni konsultant Svetko Kovač, a glume Jovana Stojiljković, Petar Zekavica, Viktor Savić, Tihomir Stanić, Miona Marković, Aleksandar Srećković Kubura, Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Bojan Žirović, Anita Mančić i drugi.
Reditelj Nedeljko Kovačić poznat je po dokumentarno-igranoj TV seriji „Jovanka Broz i tajne službe“ (RTS, 2021) izjavio je da mu je istorija i u fokusu novog projekta.
„Razne priče o Veri Pešić su prema našim istraživanjima nedorečene, nedovršene, nejasne, pa i kontroverzne. Ono što osnovno znamo jeste da se prava, istorijska Vera Pešić bavila špijunažom. Naša, filmska Vera Pešić je njena romansirana biografija, odnosno nije dokumentaristički prikaz istorijskih događaja“.
Fatalnu damu Veru Pešić koja je ta vreme Drugog svetskog rata bila četvorostruki tajni agent igra Jovana Stojiljković.
„Iskreno, nisam ranije čula za Veru, već kada sam pročitala scenario u dahu. Bila mi je jako emotivna cela njena priča i sudbina“, rekla je glumica na promociji filma.
Naglasila je da značaj ovog filma posmatra sa tri aspekta.
„Prvo, film je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, što je veoma važno i mislim da naša publika veoma voli da gleda istinite događaje na platnu, posebno što je ovaj deo istorije manje poznat. Drugi aspekt je sigurno što ovde imamo glavni ženski lik, tako retko danas imamo priliku da gledamo vodeće junakinje u domaćoj kinematografiji, uopšte filmove o ženama. Treće, tu je i sama Vera: jako sam je zavolela i osetila, tako da je ličnost Vera Pešić veoma zaslužila ovaj filmski testament“.
Petar Zekavica ostvario je rolu nemačkog špijuna Karla Krausa, kao glavnu mušku ulogu.
„Drago mi je da je ostao neki trag od Nemaca u to vreme kao moj lik za amanet. Iskreno, bio je ovo veoma težak projekat za mene. Ne volim da tumačim ovakve hladnokrvne likove koji bez problema mogu ubiti čoveka i nastaviti dalje. Naš cilj je bio da pokušamo napraviti ljubavnu priču između Vere i njega, a ja verujem da ju je on iskreno zavoleo i da nije samo hteo da je iskoristi za svoje potrebe da špijunira za Nemce“.
Malo je poznato da je Srbija imala svoju Mata Hari iz Sijarinske banje, Veru Pešić koja je govorila šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe.
Sve informacije je prikupljala i onda davala izveštaje jugoslovenskoj službi, prenosi Tanjug.
Spomenik Neznanom junaku na Avali  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2019
Senke nad Avalom: Tamne misterije Žrnova, koje je osvetlio Bjelogrlić /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala