- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Savet ministara BiH jednoglasno usvojio politički i pravni okvir saradnje sa NATO

© KENZO TRIBOUILLARDZastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Savet ministara BiH jednoglasno je usvojio Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, što je politički i pravni okvir saradnje BiH i NATO.
Josip Brkić, predsedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om, rekao je da taj dokument govori o reformskim procesima i konkretnim akcijama koje BiH treba napraviti u jednoj kalendarskoj godini.
„Važno je da imamo kontinuitet usvajanja dokumenta. Dokument kao takav, ima svoja poglavlja koja se bave pravnim, privrednim, bezbednosnim pitanjima resursa BiH. To je sve javno i transparentno“, rekao je Brkić.
On je istakao da se usvajanjem programa reformi pokazuje kontinuitet odnosa BiH i NATO, odnosno da jača partnerstvo sa tim vojnim savezom.
Kada je reč o Komisiji za saradnju sa NATO, on je rekao da se unutar nje odlučuje isto kao i u Savetu ministara te da nije bilo nikakvih proceduralnih ili bilo kakvih drugih problema, prenele su banjalučke Nezavisne novine.
Podsetimo, Republika Srpska zalaže se za vojnu neutralnost BiH, a ne za članstvo u NATO. Alijansa je 2018. pozvala BiH da uputi Godišnji nacionalni plan, koji se može smatrati pripremnom fazom za članstvo u NATO.
Budući da se Srpska tome protivila, BiH je poslala Program reformi, koji ne prejudicira da će ta država ući u NATO. NATO je prihvatio taj Program reformi, koji reguliše saradnju i plan reformi u BiH u više oblasti kao što su bezbednost, odbrana, pravo...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala