- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Politički dijalog sa SAD paralisan

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Politički dijalog između Rusije i SAD je na krajnje niskom nivou: poverenje je potkopano a saradnja je narušena čak i kada se radi o pitanjima od uzajamnog interesa, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Dijalog je praktično paralisan. Kontakti dve strane ograničeni su i umnogome su svedeni samo na razmatranje tehničkih problema“, rekao je Antonov u intervjuu za Sputnjik i dodao da je saradnja sa organima izvršne vlasti u SAF blokirana zbog toga što je tako htela američka strana.

Stejt department želi da komunicira samo putem telefona ili mejlom, veoma su retki direktni razgovori sa predstavnicima Bele kuće, dodao je on.
Prema rečima Antonova, Rusiji i SAD će biti potrebno mnogo vremena da bi postigli nove sporazume o kontroli naoružanja.
„Za postizanje rezultata u sferi strateške stabilnosti dvema stranama je potrebno mnogo vremena. Nije moguće računati na to da će se ponoviti scenario iz 2010. godine kada smo uspeli da se dogovorimo za samo godinu dana“
Podsetimo, nakon što je sporazum START 3 produžen do 2026. godine dve zemlje su počele da rade na tome da sporazum bude zamenjen ali su pregovori prekinuti s početkom krize u Ukrajini.
„Pozicije strana se suštinski razlikuju, pojavile su se nove tehnologije i pretnje. Raste značaj faktora ‘trećih’ nuklearnih država“, naveo je Antonov. Prema njegovim rečima, ruska delegacija će uvek nastojati da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja ali nema govora ni o kakvim unilateralnim ustupcima na štetu bezbednosti Rusije.
Ruski ambasador je rekao i da američki Stejt department može bez objašnjenja da zabrani ruskim diplomatama izlazak iz Vašingtona.
„Da bi napustile grad sve diplomate sada moraju nedelju dve dana ranije da obaveste Stejt department o maršruti, a Amerikanci pri tome mogu to da odbiju bez objašnjenja. Iskreno, nije mi jasno u čemu je smisao“, naveo je on i dodao da ruske diplomate žive u uslovima brojnih ograničenja koje stalno izmišlja država domaćin.
Antonov je rekao i da se nivo rusofobije u SAD manji izvan Vašingtona.
"Polazeći od ličnog iskustva mogu da kažem - što smo dalje od Vašingtona, manje je i rusofobije."

Priče o Armagedonu koji se približava opasne

Izjave administracije SAD o navodnom Armagedonu koji se približava nemaju osnova i opasne su i njihov cilj je da se što više država okrene protiv Rusije, istakao je šef ruske diplomatske misije u Americi.
Kako je istakao, u Vašingtonu za neodgovornu retoriku optužuju Rusiju, ali ako se pogledaju činjenice Moskva nikome ne preti nuklearnim oružjem.

„Naprotiv, nastojimo da sprečimo nekontrolisani razvoj situacije. Ruski zvaničnici i lično predsednik su više puta isticali da mi ne nameravamo da u Ukrajini primenimo nuklearno oružje, uključujući i taktičko“, naveo je Antonov.

O Ukrajini

Antonov kaže da Rusija smatra da se centri donošenja odluka o sudbini Ukrajine nalaze gde god samo ne u granicama te zemlje i to je postalo jasno kada je Kijev anulirao sve dogovore postignute s Moskvom.
On je takođe prokomentarisao frazu koju često koriste američki zvaničnici o tome da „neće razgovarati sa Rusijomo o Ukrajini bez Ukrajine“.

„Često čujemo da Kijev sam mora da rešava u kom momentu treba da sedne za pregovarački sto. Nejasno je čega tu ima više – licemerja ili banalnog odsustva želje da se priznaju sopstvene greške“, rekao je ambasador.

Takođe je dodao da je Amerika u ekonomskom smislu zainteresovana da vodi rat u cilju iscrpljivanja Rusije preko Ukrajine, nastojeći da „pokupi kajmak“ kada su u pitanju isporuke oružja i tečnog gasa – samo biznis, ništa lično.
„Bela kuća neće izbeći odgovornost za prolongiranje sukoba i smrt nevinih ljudi. Ipak, SAD sa manijakalnom upornošću nastavljaju da se drže rata u cilju iscrpljivanja. Iscrpljivanja svih – Ukrajinaca, Rusa, Evropljana, ali i običnih Amerikanaca. Kako kažu, rat sa Rusijom ‘do poslednjeg Ukrajinca’“, rekao je Antonov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Putin je sve objasnio na "Valdaju" - Vašington čita i analizira govor ruskog lidera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala