- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska uništila ukrajinsko skladište municije za „Himarse“

© Sputnik / Sergeй Baturin / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Grad" u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini
Višecevni bacač raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Ruske snage su u oblasti Dnjepropetrovska uništile skladište municije Oružanih snaga Ukrajine sa raketama za sisteme „Himars“ i „Oljha“ i artiljerijskom municijom, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je dodao da su u kupjanskom pravcu ruske snage ubile više od 60 ukrajinskih vojnika i uništile dva borbena vozila pešadije i pet automobila.
Ukrajinske snage bezuspešno su pokušale da izvrše napad u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, ali su pretrpele velike gubitke i bile su rasturene. Osim toga, ruske snage zaustavile su pokušaje prodora 12 diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pozadini odbrane. U ovom pravcu ubijeno je do 110 ukrajinskih vojnika i uništeno osam oklopnih vozila i 14 automobila.
Ruske trupe sprečile su u krasnolimanskom pravcu istovremene napade jedinica Oružanih snaga Ukrajine, potiskujući neprijatelja na prvobitne linije. U ovom pravcu ruske trupe su tokom proteklog dana sprečile napade dve taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Červonopopovka i Stelmahovka Luganske Narodne Republike. U borbama je ubijeno do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, a uništen jedan tenk, dva oklopna vozila, vozilo višecevnog bacača raketa „Grad“ i tri kamioneta.
U južnodonjeckom pravcu Oružane snage Rusije potisnule su ukrajinske trupe na prvobitne položaje nakon pokušaja neprijatelja da tokom proteklog dana izvrši protivnapad. Ubijeno je više od 80 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, šest borbenih oklopnih vozila i tri automobila.
Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su dva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u Hersonskoj i Harkovskoj oblasti, kao i 59 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 181. okrugu.
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski vojni helikopter Mi-8 u Nikolajevskoj oblasti.
Sredstva za PVO su tokom proteklog dana u Hersonskoj i Harkovskoj oblasti uništile pet bespilotnih letelica.
Osim toga, presretnuto je 25 raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Himars“ u Hersonskoj oblasti, Luganskoj Narodnoj Republici, dve rakete „Oljha“ i tri protivradarske rakete „Harm“ u Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 332 aviona, 172 helikoptera, 2.470 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.482 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 885 borbenih za višecevne raketne sisteme, 3.564 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.152 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala