Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština raskrinkala Zapad: Kurti jednom porukom objasnio ko je odgovoran za poslednja dešavanja

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPriština - Albanske i Američke zastave
Priština - Albanske i Američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Aljbin Kurti je izjavom da Amerika i EU znaju za svaku odluku Prištine, prebacio loptu u dvorište kosovskih mentora za sva dalja dešavanja na Kosovu i Metohiji. Na njima je da ga demantuju, ako mogu, kaže za Sputnjik diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Na drvlje i kamenje koje je albanska opozicija svalila na Aljbina Kurtija zbog njegovog, kako tvrde, prekida odnosa sa najvećim saveznikom Amerikom, takozvani premijer je odgovorio vrlo direktno: „Nijedna akcija nije iznenadila ni američkog ni evropskog zvaničnika, jer smo u stalnom kontaktu sa njima“.

Raskrinkavanje Zapada

Kurti se posebno osvrnuo na saopštenje iz američke ambasade u Prištini, koje je objavljeno posle izlaska Srba iz kosovskih institucija, a u kome se od Prištine zahteva da hitno krene u formiranje ZSO i da zamrznu odluku o preregistraciji vozila, rekavši da „prijatelji i partneri ne pišu takva saopštenja.“
Dakle, zašto je Aljbin Kurti javno „raskrinkao“ ko zapravo zaista odlučuje o potezima Prištine?
Milivojević kaže da je Kurti na ovaj način samo ogolio ono što smo svi znali.
„On ne povlači poteze sam, i ima prećutnu podršku zapadnih centra moći, koje na taj način vrše pritisak na Srbiju i idu ka jedinstvenom cilju. A to je da se potvrdi kosovska državnost, odnosno, da Srbija prizna takozvanu realnost,“ ističe Milivojević.

Prebacivanje odgovornosti

Međutim, Kurti je za ovu izjavu u ovom trenutku imao više motiva.
„Prvi motiv su unutrašnje političke potrebe zbog velikog pritiska opozicije da kvari odnose sa Amerikom, čime je hteo da da do znanja da on i njegova vlada nikada nisu radili ništa što ta strana nije znala,“ objašnjava Milivojević.
Drugi, po njemu mnogo važniji razlog je taj što je na ovaj način hteo da prebaci loptu u dvorište zapadnih saveznika koji ih podržavaju za dalje poteze.
„Tako da je ovo sada svojevrstan test pre svega za zapadne centre moći na čelu sa Vašingtonom da se izjasne povodom Kurtijevih navoda i da tako potvrde svoj kredibilitet. Da dokažu da se ipak zalažu za mir i stabilnost, i da ovo što Kurti govori nije tačno. A drugo je da primene konkretne mere i da na svaki način spreče moguću destabilizaciju i eskalaciju sukoba u narednih desetak dana kada ističe prvi deo jednostranih Kurtijevih mera i kada bi trebalo da se pređe na kaznene mere vezano za preregistraciju vozila,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Kurti je svoje navode začinio podatkom da se dva puta nedeljno sastaje sa američkim i ambasadorima zemalja EU, čime je implicirao da su oni bili upućeni u sve odluke Prištine, koje su joj javno navodno zamerali.
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SRBIJA
Albanizacija severa Kosova: Novi potez Prištine najavljuje haos i incidente
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala