- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Odbrana i poslednji dani“ – najbolji ili najgori jugoslovenski rok album

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICNebojša Krstić na promociji reizdanja "Odbrane i poslednjih dana"
Nebojša Krstić na promociji reizdanja Odbrane i poslednjih dana - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Javno snimanje emisije Radio Beograda 202 i predstavljanje luksuznog reizdanja najboljeg jugoslovenskog rok albuma „Odbrana i poslednji dani“ grupe Idoli, održano je juče u Studiju 6 ovog radija pred velikim brojem ljubitelja muzike.
Predstavljanju albuma prisustvovali su članovi Idola Srđan Šaper, Nebojša Krstić Krle i Zdenko Kolar, kao i supruga preminulog muzičara Vlade Divljana, Dina Divljan i muzički publicisti i teoretičari Momčilo Rajin, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić.
Na istom mestu je otvorena izložba fotografija Idola Goranke Matić i Gorana Vejvode.

„Sećam se da smo spremali album u sobi i garaži kod Krleta, tamo smo najviše vežbali. U to vreme mnogi rok bendovi su imali probe u SKC-u, a mi smo hteli da se malo izdvojimo. U garaži smo imali neku vrstu laboratorije, stvarali smo subverzivno garažnu muziku“, ocenio je Srđan Šaper, ključni autor Idola uz Vladu Divljana.

Šaper je izjavio da se u snimanju svakog albuma dolazi do sudara i razmene energija što dovodi do kreativnog sukoba.
„Sa tim albumom imali smo potrebu da se iskaže nešto samosvojno. Bili smo prvo dečaci, onda smo sazrevali, odrastali i do 25. godine to nam je već bio posao. Energija je polako među nama nestajala i zato smo kao grupa prestali da postojimo“, otkrio je Šaper.
„Odbrana i poslednji dani“, prvi studijski album beogradske rok grupe Idoli objavljen je 1982. godine.
Kritičari „Džuboksa“ 1985. izglasali su „Odbranu“ za najbolji album jugoslovenskog roka u 20. veku.
„Smatram da je bilo boljih naših pesama, a kako su 'Odbranu' smatrali za najbolju ploču, onda je bolje bilo da ne kvarimo uspeh. Sama ploča je bila veoma neobična, specifična, jedini naš album sa nekom novom dimenzijom, kao eksplozija slobode. Jedan moj prijatelj mi je poverio da kad je slušao album, bio je srećan da takvo delo postoji. On je bio toliko oduševljen da mi je rekao da zahvaljujući 'Odbrani' život definitivno ima smisla“, zaključio je Šaper.
Tokom razgovora pušten je redak video snimak pesme „Kenozoik“ realizovan za tadašnju TV emisiju „Petkom u 22“, a Nebojša Krstić je podsetio da su u nekoliko navrata gostovali u spomenutom programu i snimili su video klip i za numeru „Moja si“.
„Znam mnoge koji smatraju da je 'Odbrana' najbolja i one koji misle da je to najgora jugoslovenska ploča svih vremena. Kvaka 22 ove situacije je u tome da je moguće da su i jedni i drugi u pravu. Naši originalni tekstovi nisu na kraju snimljeni, morali smo da korigujemo stihove, da se ne bave toliko Titom. Prijatelji saradnici su nam govorili da ne bi baš da budu potpisani na albumu, jer eto tekstovi su protiv maršala Tita, i neće da imaju problema, a mi toga zapravo nismo bili ni svesni“.
Krstić je otkrio da im je „Jugoton“ u to vreme dao odrešene ruke da mogu da rade šta god žele i ocenio je da su imali sreću da takva „šovinistička ploča“ bude objavljena upravo za ovu zagrebačku diskografsku kuću, jer im u Beogradu to ne bi tako lako izdali.
Šaper i Krstić su se složili da nisu imali neke pritiske oko rokova, jer im niko nije disao za vratom da moraju da objave što pre i zato su mogli komotno da stvaraju.
Originalni plan benda je bio da se album bavi religijom i tradicijom, za koje su smatrali da će biti provokativne jer su mnogi aspekti ovih tema bili tabu u komunističkoj Jugoslaviji.
Album je nazvan po istoimenom romanu Borislava Pekića iz 1977. godine.
„Za naš album su govorili da je izrodio nacionalizam u Jugoslaviji i da je doveo na vlast Slobodana Miloševića, svašta su nam govorili. Opet, sa druge strane, važno je da postoji ovakva ploča, koja može biti u isto vreme i najbolja i najgora, kao kad imate Ringerovu mačku, može biti živa i mrtva. Danas je malo ovakvih albuma, jer je u svetu rok muzika samo zabava i biznis“, zaključio je Krstić.
Zdenko Kolar je izjavio da ne može da se seti da li mu je „Odbrana“ bila omiljeni album Idola. Takođe, prisetio se kako su imali veoma napornu i tešku koncertnu promociju tog albuma, jer su Vlada Divljan i on prenosili dosta tehnike za scenu, prenosi Tanjug.
VIS Idoli - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
KULTURA
Ćirilica, pravoslavlje, antikomunizam – 40 godina najbolje ploče jugoslovenskog roka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala