Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obelodanjeno šta piše u francusko-nemačkom predlogu za Kosovo

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Putokoz Priština Beograd
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Francusko-nemački predlog novog okvira dijaloga Beograda i Prištine predviđa normalizaciju odnosa dve strane, „nepovredivost sada i u budućnosti granice između njih“ i punu obavezanost na uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta“, objavio je danas „Euraktiv“, koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora.
„Euraktiv“ prenosi devet članova predloga, među kojima i onaj koja predviđa da će „Kosovo i Srbija razmeniti stalne misije“ koje će biti uspostavljene u sedištima obe vlade.
„Praktična pitanja koja se odnose na uspostavljenje misija biće posebno razmatrana“, navodi se u članu 8 koji se odnosi na formiranje stalnih misija.
U članu 1 navedeno je da će „Kosovo i Srbija razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima“.
„Kosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU“, piše u članu 2.
U članu 3 navedeno je da će u „skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Kosovo i Srbija sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile“.
„Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jedni drugih“, piše dalje u članu 3.
U članu 4 stoji da „Kosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime“.
Peti član predviđa da će „Kosovo i Srbija promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi“.
„Kosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje jurisdikcije svake strane“, piše u članu 6, prenosi „Euraktiv“.
Kako je navedeno u članu 7, Kosovo i Srbija „izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa“.
„Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Sporazuma i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu“, piše, takođe, u članu 7 francusko-nemačkog predloga.
„Kosovo i Srbija su saglasni da ovaj Sporazum neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose“, piše u članu 9 predloga.
„Euraktiv“ ocenjuje da se predlog fokusira na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u EU, pre nego na, kako navodi taj briselski portal, priznavanje i čvrste rokove, kao i da je „najkritičniji element razmena stalnih misija, sličnih ambasadama, ali na nižem nivou“, preneo je Tanjug.
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
SRBIJA
Vučić ide u Pariz, sastaće se i sa Makronom
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SRBIJA
Operacija „Lažne zastave“: Akcija obaveštajne službe zemlje Kvinte za koju bi se okrivili Srbi
U videu pogledajte šta čeka Kosovo i Metohiju posle odluke Srba da napuste institucije i da li Kurti priželjkuje sukob:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala