- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nije pelen nego lubenica: Arheološko otkriće otkriva kako je „pripitomljen“ bostan

© Fotolia / SatyrenkoLubenice
Lubenice - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Naučnici su izdvojili DNK drevne lubenice i otkrili da ona sadrži najstariji biljni genom na svetu.
Naučnici su sekvencionirali najstariji biljni genom koji je zabeležen, a potiče od semenki lubenice koje su ovčari iz kamenog doba uzgajali u Sahari, otkriva nova studija.
Semenke lubenice stare 6.000 godina ponovo su se pojavile ‘90-ih tokom arheološkog iskopavanja pećine, poznate kao Uan Mugag, koja se nalazi duž dela Sahare koja je sada Libija. Naučnici pretpostavljaju da je zbog suvog i slanog vazduha u pećini, seme ostalo dobro očuvano – što je timu iz Kraljevske botaničke bašte iz Velike Britanije omogućilo da sekvenciraju njen DNK, prema studiji objavljenoj 30. jula u časopisu Molekularna biologija i evolucija.
Ispitivanje genoma je takođe pokazalo da je reč o semenkama divlje lubenice, jedne od najstarijih afričkih useva, i da su verovatno sadržale „bolesno gorku pulpu“. Otkriće je važno jer nudi informacije o pripitomljavanju lubenice Citrullus lanatus, što u prevodu znači „pojesti nešto slatko“, u kojoj danas uživamo. Takođe nudi uvid u ishranu i stil života drevnih ljudi.
Kao deo studije, istraživači su takođe sekvencirali genome desetina vrsta lubenica koje su deo opsežnih kolekcija Kraljevske botaničke bašte. Naučnici su otkrili da su stočari ili namerno sakupljali ili uzgajali ovu lubenicu gorkog mesa, što je u skladu sa tragovima zuba pronađenim na nekim od najstarijih semenki sakupljenih u Sudanu, navodi se u studiji, piše „Sejens alert“.
U posebnoj studiji istraživači su identifikovali genetske mutacije koje su drevnoj lubenici dale gorka jedinjenja, zajedno sa današnjim prepoznatljivim svetlo-crvenim mesom. Međutim, nije poznato u kom trenutku u istoriji je lubenica počela da liči na voće koje se nalazi u savremenim prodavnicama prehrambenih proizvoda.
Morska trava — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pronađena najveća biljka na svetu, prekriva 200 kvadratnih kilometara /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala