- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Koncert u Narodnom pozorištu povodom Dana borbe protiv fašizma /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKoncert u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma
Koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma počelo je večeras memorijalnim koncertom u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Događaju su prisustvovali i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i predstavnici Narodne skupštine, Vlade, grada Beograda, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli Holokausta, nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost, predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva...
Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se u znak sećanja na 9. novembar 1938. godine, kada se odigrala Kristalna noć, početak organizovanog pogrom Jevreja u Nemačkoj pod vlašću Adolfa Hitlera.
U Kristalnoj noći oštećene su i uništene 1.574 sinagoge, odnosno skoro sve u Nemačkoj, brojna jevrejska groblja, više od 7.000 jevrejskih radnji. Više od 20.000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore, a tokom dva dana pogroma ubijeno je više desetina Jevreja, procene su između 36 i 200.
Kristalna noć bila je uvod u nacistički progon Jevreja i Holokaust, u kom je ubijeno oko šest miliona Jevreja.
Organizator memorijalnog koncerta je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala