- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Katastrofalno i nečuveno“: Tramp poziva na proteste zbog problema sa glasanjem

© AP Photo / Andrew HarnikDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres.
U nizu objava na svojoj platformi ''Trut sošal'' Tramp je ukazao na probleme na biračkim mestima u Arizoni, Mičigenu i Pensilvaniji, ocenivši situaciju kao "katastrofalnu i nečuvenu", prenosi londonski ''Tajms''.
Tramp je pozvao svoje pristalice na proteste tvrdeći da su problemi na izborima orkestrirani i da ciljaju republikanske glasače.
"Ista stvar se dešava sa prevarama birača kao i 2020. godine. Situacija sa glasanjem u odsustvu u Detroitu je zaista loša. Ljudi se pojavljuju na glasanju samo da bi im rekli ''izvinite, već ste glasali''. Ovo se masovno dešava i na drugim mestima. Protest, protest, protest", poručio je Tramp.
Tramp u svojoj objavi zapravo pominje incidente u kojima je nekim biračima iz Detroita koji su otišli da lično glasaju rečeno da su već glasali u odsustvu, ali ono što izostavlja iz svog posta je da nikome nije rečeno da ne može da glasa, kao i to da su listići tih birača i dalje tretirani kao validni, navodi ''Tajms''.
U intervjuu za kanal Foks 2 Detroit advokat i pravni analitičar Čarli Lengton izjavio je da je Odeljenje za izbore svesno problema i da će se uz korišćenje biračkih spiskova, a ne elektronskih spiskova birača, svima omogućiti da glasaju, preneo je londonski ''Independent''.
Tužba koju je pokrenula republikanska državna sekretarka Mičigena, Kristina Karamo, kojom je nastojala da primora birače koji su glasali u odsustvu da glasaju i lično ili dobiju glasanje u odsustvu posetom kancelariji gradskog službenika Detroita, odbačena je danas.
Tramp je takođe izjavio da kvar na glasačkoj mašini u okrugu Marikopa nanosi "veliku štetu" republikancima, kandidatima za guvernere Kariju Lejku i kandidatu za senatora Blejku Mastersu.
Iako je otprilike 20 odsto mašina za brojanje u okrugu Marikopa imalo kvarove, predsednik Nadzornog odbora okruga Marikopa objavio je video u kojem objašnjava situaciju i uverava glasače da će svi glasovi biti prebrojani.
On je poručio da birači okruga Marikopa mogu da glasaju bilo gde u okrugu i da će glasovi onih koji su glasali na mestima sa neispravnim mašinama biti prebrojani, ali bi prvo morali da budu prebačeni na glasačko mesto sa ispravnim biračkim mašinama.
Zašto su ovi izbori dramatični i po čemu se razlikuju od prethodnih i šta kažu ankete pogledajte opširnije u emisiji Svet sa Sputnjikom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala