- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

FSB: Razotkriven i osuđen ukrajinski obaveštajac najvišeg ranga /video/

© FSB RF / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je razotkrila najviše rangiranog ukrajinskog ilegalnog obaveštajca u Rusiji. Prema saopštenju, pukovnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine osuđen je na ukupno 19,5 godina strogog zatvora.
O pritvaranju i rezultatima suđenja tako visoko rangiranih ukrajinskih obaveštajaca, naročito ilegalnih – najvišeg ranga u obaveštajnim službama, ranije nije saopštavano.
U objavi se navodi da je stupila na snagu presuda Južnog okružnog vojnog suda protiv pukovnika ilegalne obaveštajne službe Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane D.A. Štiblikova, osuđenog zbog veleizdaje.

Prema saopštenju, ukrajinski pukovnik je prethodno, prema presudi Gradskog suda u Sevastopolju, već osuđen na pet godina strogog zatvora zbog pripreme serije eksplozija na objektima civilne infrastrukture na Krimu i Crnomorske flote.

Navodi se da je 2014. godine, nakon ulaska Krima u sastav Rusije, Štiblikov, po nalogu ukrajinske obaveštajne službe, ostao na poluostrvu i dobio rusko državljanstvo. Ističe se da je, zauzevši civilnu poziciju u jednoj od vojnih jedinica Crnomorske flote, prenosio Kijevu informacije o aktivnostima vojnih snaga na Krimu, koje su predstavljale državnu tajnu.
Takođe se ističe da je špijunska aktivnost pukovnika bila blagovremeno prekinuta.
Pripadnici FSB-a tokom privođenja osumnjičenih za terorizam - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
RUSIJA
FSB sprečila teroristički napad u ruskom gradu Stavropolju: Uhapšene pristalice ukrajinskih nacista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala