- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Češki ministar: Intenziviraćemo pritisak na Nemačku da prihvati graničnu cenu ruskog gasa

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Veliki broj članica Evropske unije nastaviće da vrši pritisak na Nemačku i on će se pojačavati kako bi Berlin usaglasio uvođenje granične cene gasa, izjavio je ministar finansija Češke Zbinjek Stanjura.
„Pritisak zemalja koje to žele je veliki i mi ćemo ga intenzivirati. Nemačka se protivi najviše od svih. Mnogi u Evropi strpljivo sa njom razgovaraju i pokušavaju da promene njeno mišljenje“, prenela je agencija „Rojters“ izjavu češkog ministra.
Stanjura smatra da će se zajednički evropski pristup povoljnije odraziti na nacionalne budžete, nego individualni, pri kom će najbogatije države biti u boljem položaju po pitanju subvencionisanja industrijskih grana koje zahtevaju veliku potrošnju energenata.
Ranije je „Rojters“, pozivajući se na diplomatske izvore objavio da je predstavnik Evropske komisije rekao predstavnicima članica EU da je nemoguće uspostaviti gornju granicu cene gasa, koja ne bi uticala na dugoročne ugovore ili bezbednost u snabdevanju.
Izdanje „Politiko“, je, pozivajući se na predstavnika nemačkog ministra ekonomije, ranije saopštilo da se Nemačka skeptično odnosi prema ideji uspostavljanja granične cene ruskog gasa u EU. Prema navodima, Berlin se boji da bi Moskva mogla, kao odgovor na ograničenje cene, da potpuno prekine isporuke.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući ideju o ograničenju cena ruskih energenata izjavio da Rusija ništa neće isporučivati inostranim zemljama, ukoliko to bude suprotno njenim sopstvenim interesima.
Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su počeli prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za „Severni tok“ zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije.
Plamen gasa - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
SVET
EU može da ograniči cenu uvoznog gasa, ali ko će joj ga onda prodavati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala