- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović otkrio ko destabilizuje Crnu Goru

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Crna Gora nije u vanrednoj situaciji, a u destabilizaciju je guraju samo one strukture koje više nemaju podršku građana, poručio je danas premijer vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.
„Ovu situaciju treba da rešimo na demokratski način i moj apel prema DPS-u je da 22. decembra izglasamo makar jednog sudiju Ustavnog suda, a voleo bih da to kompletiramo“, kazao je Abazović.

Ustavni sud jedini relevantan za ocenu ustavnosti

Odgovarajuću na pitanja novinara, istakao je da je jedina relevantna institucija za ocenu ustavnosti je Ustavni sud.
„Mislim da nije korektno da se ulazi u tumačenja ustavnosti. Poruka koju ozbiljno treba da shvatimo je deblokada Ustavnog suda, i priliku za to imamo 22. Tada ćemo videti ko je za evropsku Crnu Goru, ko nije“, naveo je premijer posle sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka kod predsednice Skupštine Crne Gore.
Abazović je istakao da nije mogao da zaključi šta je stav DPS-a, sem da postoji volja za dogovorom.
„Jeste malo čudno, Milo Đukanović poziva na proteste - ne dolazi na proteste, Milo Đukanović poziva na dijalog - ne dolazi na dijalog. Ali, ne treba se baviti formalnostima, već suštinom“, poručio je predsednik crnogorske Vlade.
On se osvrnuo i na kandidate za sudije Ustavnog suda:
„Za četiri kandidata se nije čulo nešto što bi značilo njihovo osporavanje, 19 ih je bilo na zadnjem konkursu, ne znam gde mislimo da pronalazimo ljude"“ kazao je Abazović i istakao da DPS opstruira izglasavanje jer slabi njihova podrška.

Nisam čuo iz Evrope da su izmene Zakona o predsedniku neustavne

Na pitanje kako komentariše to što pojedine kolege iz parlamenta traže da se postupak izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak, on je odgovorio da bi, ako bi se vratilo na početak, to oduzelo makar još dva meseca.
Abazović je, odgovarajući na pitanje da li će URA podržati izmene Zakona o predsedniku ako sudije Ustavnog suda ne budu izabrane 22. novembra, rekao da mišljenje o ustavnosti određenog akta može da da samo Ustavni sud.
„Možemo da damo stav, ali svoj pečat daje ta institucija“, dodao je Abazović.
On je kazao, da osim u jednom tvitu koji je krajnje individualan, nije čuo od evropskih zvaničnika da su izmene Zakona o predsedniku neustavne.
„Zabrinutost je nešto drugo, i ja to poštujem. Zabrinuti smo za mnoge stvari, ali nije korektno da neko ulazi u tumačenje ustavnosti, a da za to nije nadležan“, kazao je Abazović, prenosi RTCG.
Lideri DF-a, Prave i Ujedinjene napustili sastanak predstavnika partija u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
REGION
„Đukanović ne želi dogovor“: Lideri DF-a poručili da se više neće odazivati pozivima na dijalog
Grb i zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
REGION
Ako se opet izglasa Zakon o predsjedniku, Đukanović ga mora potpisati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala